Drábek představí nový úřad práce. Zůstane pouze jeden

31.03.2011 6:24

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ve čtvrtek představí nový centrální úřad práce, který začne fungovat od dubna. Síť poboček úřadu by se měla starat nejen o lidi bez práce, ale měla by také vyplácet všechny sociální dávky i příspěvky postiženým a seniorům. Změna je jedním z prvních kroků Drábkovy sociální reformy. Podle ministra by úprava systému měla ušetřit a zefektivnit vyplácení peněz od státu.

Drábek představí nový úřad práce. Zůstane pouze jeden

Teď vyplácejí sociální dávky, podpory a příspěvky tři druhy úřadů - radnice ve dvou typech obcí a úřad práce. Od dubna by to měly být jen nové úřady práce. Těch nynějších v Česku funguje 77, v 250 místech se jejich pracoviště zabývají zaměstnaností a ve 400 místech sociální podporou. Od dubna bude novou síť tvořit 14 krajských úřadů s pracovišti ve 226 obcích.

Drábek také představí generálního ředitele či ředitelku nové instituce.

Podle ministra přesun agendy zaměstnanosti a sociálních dávek a příspěvků na jedno místo lidem situaci zjednoduší. Obracet se budou jen na jeden úřad. Stát by měl také ušetřit, klesnout by měly náklady na provoz. Snadnější by měla být i kontrola, takže by se mohlo bránit případnému zneužívání dávek, řekl už před časem ministr.

Změna navzdory vetu prezidenta

Změna má ale i odpůrce. Proti byli někteří starostové. Podle nich se zneužívání nezabrání, protože úředníci budou na vzdálenějších místech a situaci nebudou tak dobře znát. Se zákonem o zřízení centrálního úřadu práce nesouhlasil ani prezident Václav Klaus a vetoval ho. Norma je podle něj nesystémová a posiluje byrokracii. Sněmovna jeho veto přehlasovala.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…