Držet basu s Maďarskem, doporučuje Jan Zahradil. Evropské orgány se nemají co vměšovat do vnitřních záležitostí

22.01.2019 19:14

Do křesla pro hosta úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu usedl europoslanec Jan Zahradil, lídr ODS do voleb do Evropského parlamentu. Posluchačům popsal, jak by to mohlo být dál s Brexitem. Může dojít na druhé referendum, v němž by Britové Brexit odmítli? Zahradil si to nemyslí. Podrobně vysvětlil proč. Poté popsal, jak vidí budoucnost Česka v EU.

Držet basu s Maďarskem, doporučuje Jan Zahradil. Evropské orgány se nemají co vměšovat do vnitřních záležitostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Já to považuji za nereálné. V politice se sice říká ‚nikdy neříkej nikdy‘, ale já to považuji za nereálné. Za prvé není jasné, zda to britský právní systém umožňuje, a za druhé není jisté, o čem by přesně mělo druhé referendum být. Má být o té dojednané smlouvě, nebo o pokusu celý Brexit zvrátit?“ ptal se ve vysílání Zahradil ve spojitosti se spekulacemi o možném druhém referendu.

Britská politika se teď ocitla v situaci, kdy opoziční labouristé chtějí takřka za každou cenu vyvolat předčasné volby. Britská premiérka Theresa Mayová by je mohla vyhrát, ale tak či tak se musí nějak vypořádat s bojem uvnitř vlastní strany, popsal situaci v Británii Zahradil.

Britové by si také měli říct, jak se postaví k hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Britská vláda by prý teď měla říci, jestli je připravena prosadit již dojednanou dohodu, se kterou už v parlamentu prohrála o více než 200 hlasů. A pokud Velká Británie opustí EU bez dohody, vzájemný obchod Velké Británie s EU bude probíhat na základě dohod Světové obchodní organizace. „Rozhodně by to nebyla katastrofa světového rozsahu,“ upozornil Zahradil.  

Host také konstatoval, že Evropská unie si vedla lépe v jednáních s Velkou Británií, protože po ostrovním království nic nechtěla. EU jen čekala, s čím přijde Velká Británie, když tedy chce vystoupit z EU. Byla vytvořena nějaká dohoda a v té prý bylo schováno několik pastí. „Evropská unie toho dovedně využila a nastavila tam několik nášlapných pastí, do kterých bohužel Velká Británie vstoupila,“ posteskl si Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

V tuto chvíli považuje za nejpravděpodobnější, že Brexit bude odložen, otázka je, zda to bude o několik týdnů, či měsíců.

„Ať už to dopadne jakkoliv, Česká republika odchodem Velké Británie z EU utrpí. Česko bude muset hledat nové spojence. Politikou ODS není vystupovat z EU, ale politikou ODS není ani přijímat euro. ODS říká: podílejme se na společném trhu, podílejme se na těch čtyřech svobodách, ale nežeňme se do toho evropského superstátu, který tady možná vznikne,“ zdůraznil Zahradil s tím, že v tuto chvíli rozhodně nemá smysl přijímat euro. Za mnohem lepší by host považoval, kdyby se Česko vyvázalo z povinnosti přijmout euro. Tento požadavek by se Česku mohlo podařit prosadit, pokud by se znovu otevřely základní smlouvy EU.

Ve druhé polovině rozhovoru podotkl, že po odchodu Británie z EU budeme muset hledat nové spojence. První najdeme v rámci V4, ale tady bychom si podle Zahradila měli uvědomit, že se s Polskem či Maďarskem neshodneme např. v dotacích pro zemědělství, protože česká ekonomika není na zemědělství závislá tolik jako Polsko či Maďarsko. S Maďarskem bychom prý měli držet basu v jedné věci. „Měli bychom s Maďarskem držet basu v tom, aby se evropské orgány nemohly vměšovat do vnitřních záležitostí Maďarska, ale i jiných států tam, kde k tomu nemá oprávnění,“ pravil Zahradil.

Spojence však musíme hledat i jinde. „Měli bychom se pokusit spolupracovat se zeměmi, které jsou sousedy Německa a které s ním mají srovnatelnou obchodní výměnu a mají zájem o to, jak se vyvíjí německá politika, aby tím Německem jednou nebyly v nadsázce řečeno pohlceny,“ upozornil Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…