Důvod rozpuštění MeSES? Babiš chce do voleb jako vítěz nad pandemií. Nechce sýčky, co říkají opak, říká právník Kysela

20.05.2021 20:05

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) skončila, ministr zdravotnictví Petr Arenberger ji rozpustil. Jeden z jejích členů, Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, v pořadu Interview ČT24 zmínil podle něj dva důvody, proč se tak stalo. Prvním je premiér Andrej Babiš a blížící se volby. Druhým pak, že si Ministerstvo zdravotnictví nepřišlo s odborníky v patách dostatečně schopné a kompetentní.

Důvod rozpuštění MeSES? Babiš chce do voleb jako vítěz nad pandemií. Nechce sýčky, co říkají opak, říká právník Kysela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Právník Jan Kysela

Epidemická situace se podle ministra Arenbergera vyvíjí dobře, a tak se ministerstvu bude hodit jiná skupina, a sice klinická skupina covid. Podle mnohých však stát stále nemá jasno v tom, jak postupovat v pandemiích. Někdy nedokáže například dostatečně zdůvodňovat svá rozhodnutí a soudy jej v řadě případů korigují.

Dnes například Nejvyšší správní soud v novém rozhodnutí uvedl, že Ministerstvo zdravotnictví dostatečně neodůvodnilo zákaz nočního prodeje ve večerkách.

Ústavní právník Kysela na úvod sdělil, že ministr Arenberger za ním předem nepřišel s žádným zdůvodněním, proč o rady odborníků z MeSES už nestojí. „Nikdo mi nezdůvodňoval vůbec nic,“ pokrčil rameny s tím, že posléze se od šéfa skupiny dozvěděl, že se mění struktura poradních orgánů Ministerstva zdravotnictví v souvislosti se zlepšováním pandemické situace.

Nejdříve sdělil, že pro rozpuštění skupiny MeSES ma jisté pochopení. „Při této nové struktuře není služeb této vnější struktury, kterou je MeSES, zapotřebí. Je nadbytečná. Bylo by vlastně divné, kdyby taková skupina, do určité míry nalepená na ministerstvo, výrazně ovlivňovala jeho politiku ve chvíli, když má ministerstvo pocit, že by ji mělo vytvářet samo. Mám pro to pochopení,“ uvedl s tím, že resort se zřejmě domnívám, že již není třeba opatrnosti.

Poté ale zmínil, že důvodem, proč skupinu MeSES zdravotnictví nechtělo, může být i premiér Andrej Babiš, který o spolupráci ztratil zájem: „Jeden může spočívat v tom, že vliv té skupiny byl založen na podpoře předsedy vlády a ta byla dočasná, což mě vůbec nepřekvapilo,“ pousmál se profesor. Podle něj Babiš takovou skupinu potřeboval, aby mu pomohla nepokazit další fázi potírání pandemie. 

Svá slova rozvedl: „Předseda vlády nesporně vnímá blížící se volby. Do těch hodlá jít jako ten, kdo s pandemií statečně bojoval a úspěšně zvítězil. Pak asi nepotřebuje sýčky, kteří jednak upozorňují, že ne vše se podařilo, a kteří mají navíc pocit, že ne vše je hotovo. Že by zde při nejmenším měl zůstat pocit, že jak se to dělo, nebylo úplně uspokojivé a měly by se do budoucna vymýšlet mechanismy, jak si s tím poradit lépe,“ naznačil, že Babiš už nepotřebuje odborníky, kteří upozorňují na to, že pandemie stále hrozí.

Jako druhý důvod pak zmínil, že pro Ministerstvo zdravotnictví není moc přijemná situace, kdy místo něj vytváří nějaká řešení lidé, kteří s ním nemají nic společného. „Z toho pak ministerstvo vychází jako málo kompetentní a málo schopné. Můžete-li se tak takové skupiny lidí zbavit, tak se jich zbavíte. To se podle mě v tuto chvíli stalo,“ zmínil, že Arenbergerův resort se nejpíše obával vnějšího činitele v podobě Mezioborové skupiny pro epidemické situace.

„Tyto dva důvody se nějak potkaly,“ podotkl ústavní právník Kysela s tím, že klíčovou postavou celého potírání pandemie je předseda vlády, který se bohužel nevyjadřuje silnou potřebou řešit situaci s odborníky.

Skupina skončila navíc den poté, co její šéf, hlavní epidemiolog pražského IKEM Petr Smejkal, prohlásil, že „stát epidemii opravdu nezvládl“. Podle mnohých právě jeho slova stojí za jejím koncem. Sám doufá, že tomu tak není. „To by bylo hloupé,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) bude dál pracovat, ale nikoliv pod Ministerstvem zdravotnictví. Členové skupiny se na tom dohodli na večerním jednání, informoval na Twitteru epidemiolog Rastislav Maďar. Experti hodlají připravit dlouhodobý plán boje s pandemiemi. Ministerstvo zdravotnictví dnes odpoledne oznámilo, že ukončilo s MeSES spolupráci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…