Ekonom: Bude lépe. Začnete utrácet

05.08.2013 12:01

České domácnosti prý budou jedním z tahounů oživení české ekonomiky. V Hospodářských novinách to říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Ustoupení od strategie neustálých úsporných opatření prý bude mít vliv i na domácnosti, které začnou více utrácet.

Ekonom: Bude lépe. Začnete utrácet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přestože prý vloni byla nízká domácí spotřeba hlavním faktorem, který táhl českou ekonomiku dolů, letos by to mělo být právě naopak. Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil říká, že nebezpečí je nyní jinde. „Rizika pro ekonomický růst nyní přicházejí ze zahraničí,“ uvedl v HN. Jedná se prý o rizika spojená s ekonomickou slabostí eurozóny a oslabení čínské ekonomiky.

„To, že naši čelní politici přestali tak silně volat po úsporných opatřeních, je sice částečně známkou toho, že se blíží volby, má to ale také určitě svůj vliv na chování spotřebitelů,“ říká ekonom.

David Navrátil je rovněž přesvědčen, že vláda má možnost pomoci nastartování české ekonomiky. „Podle našich odhadů má vláda rezervu 20-30 miliard, kterými by ekonomiku mohla nastartovat dodatečnými výdaji,“ řekl hlavní ekonom České spořitelny. Jako příklad uvedl investice do infrastruktury či program Zelená úsporám a zateplování domů. To by prý také přispělo k oživení stavebnictví a k pozitivnímu dopadu na zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…