Filozof Sokol proti proudu: Noční schůzka Prymuly a Faltýnka? Prkotina. Neměli se nechat chytit

24.10.2020 21:56

„Neměli se nechat chytit,“ zaznělo od filozofa, neúspěšného prezidentského kandidáta a školitele aplikované etiky na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy Jana Sokola v rozhovoru pro server e15.cz k noční schůzce ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka ve vyšehradské restauraci. Dle Sokola jde o „prkotinu, která nestojí za řeč“, a ministr by měl ve své funkci setrvat. Zhodnotil též názor lidí volajících rovnou po rezignaci vlády.

Filozof Sokol proti proudu: Noční schůzka Prymuly a Faltýnka? Prkotina. Neměli se nechat chytit
Foto: rep
Popisek: Profesor Jan Sokol

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí
Sokol incident shrnuje se slovy, že novináři Prymulu „nachytali na švestkách“. Nemyslí si však, že by šlo o „exces proti etice“. „Jsou tu mnohem vážnější problémy, které nás opravdu ohrožují. Koneckonců, tím, co udělali, ohrozili především sami sebe. Dobře, no, hezké to není, neměli by to dělat. Neměli se nechat chytit, když už pravidla porušili. Dělat z toho ale aféru mi přijde nepřiměřené,“ hodnotí.

Nesouhlasí s tím, že by měl Prymula rezignovat. „Kvůli čemu by měl rezignovat? V aktuální situaci šít do vlády považuji za pitomost, jakkoliv nejsem její příznivec,“ nesouhlasí s výzvami vlády ani opozice. Rezignace by dle filozofa byla pouhým gestem, a Prymula je dle jeho mínění kompetentním člověkem.

Nechápe též některé hlasy, že by měla rezignovat aktuální vláda: „Úplně to nechápu, stejně jako výzvu k rezignaci vlády. Jako bychom přepřahali na brodu. Je to hrozný nesmysl, aby zrovna teď vláda rezignovala, v kritické situaci. Nejsem žádný fanda této vlády, ale této výzvě jsem fakt nerozuměl. Jestli je jen proto, aby se něco dělo... Ochromilo by to chod státu.“

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale o žádnou „prkotinu“ nešlo. Sám prý byl „šokovaný“. „Nechápu, jak je možné toto udělat. Musíme jít příkladem, a zejména ministr zdravotnictví, který opakovaně vyzýval lidi, aby dodržovali pravidla, a pak udělá toto?“ nechápal. Ministrovo chování dle něho „nelze omluvit“.

I když si Prymula není svého pochybení vědom, Babiš jej má v úmyslu nahradit v resortu zdravotnictví novou tváří. O jmenování se má podle Babiše rozhodnout prezident Miloš Zeman v úterý. „Pan prezident přijme nového kandidáta v úterý, doufám, že se mu bude líbit. Je to člověk, který má bohaté zkušenosti ve zdravotnictví a doufám, že to proběhne tak, abych mohl nejpozději ve čtvrtek uvést nového ministra zdravotnictví do funkce,“ sdělil včera Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…