Finančníci jsou nervózní z toho, že se nehrnete do Drábkova penzijního pilíře

03.06.2013 7:31

Protože lidem se do penzijních fondů moc nechce, tak fondy vyjednávají s Ministerstvem financí různá vylepšení. Informuje o tom iDnes.cz. Změny chtějí například u dědění nebo doby, jak dlouho by si nechali lidé penzi vyplácet. Navrhují také, aby byl vstup do fondu automatický. Kdo by se účastnit nechtěl, musel by se sám odhlásit.

Finančníci jsou nervózní z toho, že se nehrnete do Drábkova penzijního pilíře
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci protestující proti vládě

Červen je poslední měsíc, kdy mohou do soukromého spoření na penzi vstoupit lidé starší 35 let, zdůrazňuje iDnes.cz a uvádí, že zatím vstoupilo do druhého pilíře necelých 50 tisíc lidí. Penzijní společnosti prý hlásí rostoucí zájem klientů nad 35 let: "Je to pro nás signál, že lidé začínají vnímat blížící se lhůtu 30. června," říká Petr Brousil, mluvčí penzijní společnosti České pojišťovny. "Vzhledem k současné situaci a vzhledem k politickým rizikům odhaduji řádově 200 tisíc účastníků," říká pro iDnes.cz. Pavel Jirák, šéf Penzijního fondu KB. Původní odhady fondů přitom nejčastěji zněly na půl milionu v polovině roku.

Lidé se bojí, že o své peníze přijdou

Do Centrálního registru smluv chodí prý v posledních dnech zásilky až 1 500 smluv denně. 570 lidí si to s uzavřením penzijního spoření rozmyslelo a dohodli se na zastavení řízení o registraci. "Nejčastěji se rozmysleli na základě dezinformace typu 'oni to znárodní, oni to rozkradou'," vysvětluje Brousil. "Nejčastější důvody jsou ztráta důvěry, negativní ohlasy v zaměstnání, ale i reakce na zprávy v médiích o možném ukončení," říká Václav Bálek, mluvčí penzijní společnosti Allianz.

Fondy hledají další možnosti vylepšení druhého pilíře

Ministerstvo financí a fondy se prý shodly například u dědění - pozůstalí by si nově mohli vybrat, zda chtějí peníze v hotovosti, nebo na svůj soukromý penzijní účet. iDnes.cz dále uvádí, že fondy jsou pro to, aby si lidé mohli vybrat, jak dlouho si chtějí penzi nechat vyplácet, například mezi 15 a 30 lety. Dnes je možnost nastavená na dvacet let, nebo doživotně. Přály by si prý, aby vstup do soukromého spoření byl automatický, například při nástupu do zaměstnání. Kdo by si spořit nechtěl, musel by se aktivně odhlásit.

Ministerstvo financí se prý naopak postavilo proti nápadu, aby si lidé nemuseli přidávat nic z vlastní kapsy (2 %). "To by byl příliš snadný opt out," říká Radek Urban, náměstek ministra financí pro kapitálové trhy.

Opozice by měla přestat s negativní kampaní

Podle Pavla Jiráka, šéfa Penzijního fondu KB, by soukromému spoření na penzi nejvíc pomohlo něco jiného: "Opozice by měla přiznat, že nemá řešení na stabilizaci státních důchodů a přestat s negativní kampaní," říká.

Úpravy státního pilíře penzijního spoření jsou však také velmi běžné - a dochází zde hlavně ke změnám k horšímu. iDnes.cz uvádí, že mezi lety 1996 a 2013 klesl v Česku výpočet celkového důchodu pro budoucí penzisty o desítky tisíc až o 1,6 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…