Gazprom opět zastaví Nord Stream. Cena plynu prolomila další rekord

19.08.2022 20:50

Dodávky plynovodem Nord Stream se od 31. srpna do 2. září kvůli údržbě zastaví. Oznámila to ruská plynárenská společnost Gazprom. Plyn v Evropě zdražil na rekordních 257 eur za MWh, píše server Novinky.cz.

Gazprom opět zastaví Nord Stream. Cena plynu prolomila další rekord
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Pokud nenastanou žádné technické problémy, bude po dokončení prací přeprava plynu obnovena na současnou sníženou úroveň 33 milionů metrů krychlových denně, dodal Gazprom.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Unie. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom současné omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickým problémy, mimo jiné chybějící turbínou ve stanici Portovaja. Unie však tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

V reakci na opětovné uzavření Nord Streamu 1 dnes cena plynu pro evropský trh opět pokořila dosavadní rekord – konkrétně se zvýšila na 257 eur za megawatthodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …