Generál, kterému se chtělo zvracet z výzev k odchodu z Afghánistánu: Když kolem mě lidé umírají, svě se mi nehroutí, tak to chodí

26.10.2018 6:50

Poté, co český generál Karel Řehka odsoudil velmi zostra na svém facebookovém profilu slova exministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka ohledně stažení vojáků z Afghánistánu, strhla se vlna sdílení jeho příspěvku. Generál však původně chtěl, aby jeho slova viděli jen přátelé. I z toho důvodu se nyní nechce k celé věci příliš vyjadřovat. Jeho slova přinesl server Lidovky.cz.

Generál, kterému se chtělo zvracet z výzev k odchodu z Afghánistánu: Když kolem mě lidé umírají, svě se mi nehroutí, tak to chodí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

„Řekl jsem to, je to tak. Za tím, co jsem řekl, si stojím,“ poznamenal Řehka nyní ke svému statusu s tím, že to nechce v médiích komentovat. „Jako generál armády ani nemyslím, že bych měl,“ dodal.

„Příspěvek byl zveřejněn jako soukromý na mém soukromém profilu. Nebyl to ani veřejný text, vidět ho mohli jen moji přátelé na Facebooku, maximálně jejich přátelé. Smysl toho příspěvku bylo dostat ho k mým přátelům, kteří jsou veřejně činí, abychom si řekli, že toto prostě není v pořádku,“ vysvětlil generál, jak celý příspěvek postavil. Chtěl prý svým přátelům tlumočit soukromý názor. Nabídky na rozhovory do médií tak odmítl. 

Původní text ZDE.

„Vůbec nechci hodnotit, jestli máme být někde nasazeni jako armáda, nebo nemáme. Jestli nějaká strategie funguje, nebo ne. To mi nepřísluší a v mém příspěvku to ani neřeším. V žádném případě se nejednalo o politické gesto,“ dodal generál pro server Lidovky.cz.

On sám byl v Afghánistánu několikrát a zažil, když kolem něj lidé umírali. „Ale svět se mi kvůli tomu nehroutí, ač je to smutné, vojáci ví, že to tak chodí,“ uzavřel.

O příspěvku Karla Řehky jsme psali ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…