H-System: Soudce porušil zákon, píše obeznámený odborník

26.07.2018 10:52

Senátor a známý protikorupční aktivista Libor Michálek ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz uvedl, že kauza H-Systemu ukazuje na chyby systému.

H-System: Soudce porušil zákon, píše obeznámený odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Libor Michálek

„Rozsudek Nejvyššího soudu v kauze H-System způsobil šok. Nařídit po 20 letech lidem, kteří si své obydlí 2krát zaplatili, aby se do 30 dnů vystěhovali, je výsměch spravedlnosti. Soudce se má podle § 80 zákona o soudech a soudcích zdržet všeho, co by mohlo ohrozit důvěru ve spravedlivé rozhodování soudů. Platit za svůj dům potřetí by bylo zjevně nespravedlivé,“ zmínil Michálek.

„To, že některé paragrafy v našich zákonech nebo v Ústavě jsou v kolizi, je známá věc. Připomeňme amnestii Václava Klause, která s kauzou H-System úzce souvisí. Měl prezident právo amnestii vyhlásit? Podle Ústavy ano. A měl ji vyhlásit? Podle Ústavy ne. Proč? Protože takové rozhodnutí popřelo ústavní práva poškozených osob na spravedlivý proces,“ zmínil Michálek s tím, že vnímá, že litera zákona někdy žene soudce do pasti nespravedlnosti. Soudci by pak ale podle jeho názoru měli bít na poplach a upozornit na chybu. 

Dále se pozastavil nad tím, jak je možné, že je nějaký soudní spor veden 20 let. „Dá se nějak zabránit nekonečnému soudnímu ping pongu? Jestliže městský soud v jednom sporu rozhoduje již potřetí, protože mu vrchní soud dvakrát rozhodnutí vrátil, soudce městského soudu, který opakovaně udělal procesní chybu, by měl čelit kárné žalobě. Systém musí mít nástroj, jak postavit mimo službu nekompetentního soudce,“ dodal Michálek. 

Původní text ZDE

Závěrem se pak vyjádřil k tomu, jaký by měl být postup v kauze H-Systemu. Podle jeho slov by stát měl urychleně odškodnit ty bývalé klienty, kteří mají být uspokojeni z prodeje domů v Horoměřicích. „Věřitelský výbor a konkursní správce by pak nepřistoupili k vyklizení domů,“ dodal. 

„Dodávám, že domy může případně odkoupit i stát a obratem uzavřít nájemní smlouvy se stávajícími uživateli domů. Snad se za 20 let na Nejvyšším soudu někdo nezblázní a neoznačí takto případně uzavřené smlouvy jako absolutně neplatné,“ uzavřel se slovy, že zrušení nájemních smluv považuje za největší facku poškozeným klientům H-Systemu.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…