Hamáček zakáže domobrany. Od roku 2022

25.09.2019 9:30

Domobraně zvoní hrana. Ministr vnitra Jan Hamáček nyní chystá novelu zákona, jímž by postavil domobranecké organizace mimo zákon. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Hamáček zakáže domobrany. Od roku 2022
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

„Navrhovaný zákon by měl jednoznačně stanovit, že v České republice jsou nelegální různé paramilitární či parabezpečnostní struktury, které by si mimo právní rámec České republiky činily nárok na nahrazování, zastupování či doplňování jejího bezpečnostního systému. Tyto domobrany, jejichž cílem by bylo prosazování například politických zájmů ozbrojeným způsobem, nezískají přístup ke zbraním a jejich existence bude také protiprávní,“ uvedl k problematice domobrany Jan Hamáček. Změna by podle všeho mohla začít platit od roku 2022.

Jak píše MF Dnes, v domobraně nyní působí okolo dvou tisíc Čechů. Čas od času si udělají výcvikový kemp, učí se zacházet se zbraněmi a připravují se na to, když by přišli migranti. Mají z nich totiž strach. Například ulice Nymburka hlídá Ivona Veselá, jež se bojí, že by mohli přijít od Labe. 

Dlouhodobě před domobranci pak varuje BIS, která poukazuje na jejich radikalizaci. Jednotlivé spolky působí napříč republikou, například v Sušici, na Vysočině či v Přerově. Připravovaná novela však členy domobrany rozčiluje. „Nevidím jediný důvod, proč bychom měli být postaveni mimo zákon. Proto, že se snažíme chránit svou zem?“ uvedl jeden z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…