Hanáková k vyhazovu šéfa galerie: Nic osobního. Jen nesplnil očekávání

19.04.2013 7:32

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) tento týden odvolala ředitele Národní galerie Vladimíra Rösela. Nyní si nechá poradit a poté chce jmenovat nového ředitele. To by se podle ministryně mělo uskutečnit v rámci maximálně týdnů. Rozhovor s Hanákovou nabídl deník Právo.

Hanáková k vyhazovu šéfa galerie: Nic osobního. Jen nesplnil očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Ministryně Hanáková pro Právo uvedla, že nového ředitele NG chce přímo jmenovat na základě doporučení. Předpokládá prý, že osloví tým lidí, kteří mají zkušenosti a vhled do problematiky galerií, aby prý poradili a natipovali člověka do této funkce. „Nebudeme chtít, aby se to příliš zdržovalo. Budeme to zvažovat důkladně. Jmenování by nemělo být otázkou měsíců, ale dnů čí týdnů,“ míní ministryně.

Podle ministryně kultury by nový ředitel NG měl mít zejména jasnější vizi o tom, jakým směrem by NG měla jít. „Ono se říká, že koncepce není příliš důležitá, ale v každém případě je to zásadní materiál, který by měl pomáhat i vedení Národní galerie plnit ty kroky a vizi, jakou by měla instituce tohoto typu vůbec mít."

Jak má vypadat „jasnější vize“

Ministryně kultury Alena Hanáková Právu na otázku, jak si představuje onu jasnější vizi, odpověděla: „Koncepce by měla ukázat věci, které budou splnitelné, ať už se to týká ekonomických věcí, ať se to týká nárůstu návštěvníků. Měla by tam být řada dalších věcí, které bych tady ani nechtěla zmiňovat.“

Jedním z důvodů, proč byl Vladimír Rösel odvolán, je, jak píše Právo, „že neprokázal, že rozumí specifickému poslání Národní galerie“. Hanáková k tomu dále uvedla: „1. června to budou dva roky, co pan generální ředitel jako krizový manažer nastoupil, a za tu dobu nás nepřesvědčil o tom, že ta cesta, kterou se měl dát, byla úplně nejlepší,“ konstatuje ministryně kultury.

Rösel nenaplnil očekávání

V rozhovoru pro Právo dále uvedla, že bývalý ředitel prý v rámci svého snažení a s možnostmi, které měl, určitě dělal, co mohl. Podle ministryně však nesplnil očekávání. „Byl tam jako krizový manažer, nenaplnil to očekávání, ani některé věci, které byly pro nás stěžejní, se nenaplnily. Ani neprobíhala úplně adekvátní komunikace,“ shrnula Hanáková s tím, že v odvolání šéfa instituce nebylo "nic osobního".

Kdo do čela NG?

Právo připomnělo, že ještě před zvolením Rösela do čela NG navrhla mezinárodní komise kunsthistorika Jiřího Fajta. Deník zajímalo, zda je to ten typ odborníka, který by připadal v úvahu pro tuto funkci. „V každém případě je pan Fajt jeden z lidí, který je odborník na slovo vzatý. Je to kunsthistorik, který má jméno i v zahraničí. Ale zdali to bude Fajt, anebo kdokoli jiný, na to si ještě počkáme,“ říká k otázce nového ředitele Národní galerie Alena Hanáková.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…