Hlasy pro zemřelé kandidáty na krajské zastupitele připadnou jejich straně

25.07.2012 18:41

Pokud by některý z kandidátů na krajské zastupitele během volebního období zemřel, hlasy pro něj by získala jeho strana. Hovoří tak informace o říjnových krajských a senátních volbách, které umístilo ministerstvo vnitra na své webové stránky.

Hlasy pro zemřelé kandidáty na krajské zastupitele připadnou jejich straně
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Zákon se totiž podrobným postupem u krajských voleb nezabývá, na rozdíl od voleb senátních. V jejich případě stanovuje, že pokud dojde k úmrtí jednoho ze dvou nejúspěšnějších kandidátů z prvního kola, finále se musí odložit o týden a na místo zesnulého kandidáta nastoupí ten, kdo se v prvním kole umístil na třetí pozici.

Strany však nemohou podle zákona nahradit zesnulého kandidáta jiným, pouze mají možnost jej do 48 hodin od zahájení voleb odvolat a informovat o události voliče. Pokud by v tomto případě přesto některý z voličů hlasoval pro zemřelého uchazeče, jeho hlas by pak volebními komisaři nebyl započítán.

Ministerstvo ale připomíná, že pro strany není povinné zesnulého kandidáta odvolat. V případě jeho zvolení by na místo v zastupitelstvu nastoupil automaticky jeho náhradník. Tyto informace poskytlo v souvislosti s dvěma rozsudky k předloňským komunálním volbám. Soudy tehdy zamítly stížnosti na volební výsledky v Břeclavi a Bystřici pod Hostýnem, týkající se mimo jiné toho, že strany úmrtí svých kandidátů neohlásily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…