Hradní šašek a migrační večerníček od Zdeňka Svěráka v ČT. Nášup z mailů údajně uniklých od Sobotky

06.01.2016 6:20

Hackeři opět zaútočili na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Poté, co mu zhruba před čtrnácti dny napadli jeho twitterový účet, se nyní rozhodli zveřejnit jeho korespondenci ze soukromé e-mailové adresy. V dokumentech uložených na extremistickém serveru White Media listovaly kromě dalších hlavních českých médií i ParlamentníListy.cz.

Hradní šašek a migrační večerníček od Zdeňka Svěráka v ČT. Nášup z mailů údajně uniklých od Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle premiéra nyní celou věc šetří Policie ČR. „Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země,“ uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka.

Anketa

Dle údajných uniklých e-mailů zvažoval Úřad vlády, že by ČT vysílala ,,migrační večerníček", v rámci kterého by národ oslovil např. Zdeněk Svěrák. Byl by to dobrý nápad?

2%
98%
hlasovalo: 15275 lidí

Nejvíce e-mailů zveřejnili hackeři z adresy Oty Novotného, politického analytika sociálních demokratů, který je považován za levicového liberála. Znám je také díky své animozitě vůči hlavě státu Miloši Zemanovi a přátelství s ministrem Jiřím Dienstbierem.

Dne 15. 5. 2014 například Novotný informuje Sobotku o posledním průzkumu veřejného mínění. „Když budeme trpěliví, čas hraje pro nás. Všechny handicapy vůči ANO a Babišovi doženeme. Nesmíš však ztratit momentální sympatie a důvěru, tady na Babiše výrazně neztrácíš, na tom se dá stavět,“ uvádí a píše také o jistém MCH. „MCH je nášlapná mina mimořádného kalibru. Musíš ho radikálně a rychle vyřešit, než to potopí Tebe a celou vládu,“ dodává. M. Ch. jsou mimo jiné iniciály ministra vnitra Milana Chovance, kterého Novotný v jiných mailech kritizuje za postoj k uprchlické krizi.

Další e-maily najdete ZDE.

O imigrantských kvótách se Novotný Sobotkovi vyjadřuje 21. 5. 2015. „Slávku, víš, že nesouhlasím s naším odmítáním imigrantských kvót. Pokud by Tě zajímalo proč, posílám Ti svůj článek pro DR,“ poznamenává mimo jiné Novotný.

24. 9. 2015 poté Novotný posílá Sobotkovi poznámky k dosavadnímu přístupu vlády v řešení problému migrace. Nazývá to kritickou úvahou. „Otázkou je, zda si z toho vezmeme nějaké poučení, zda jsme schopni kriticky vyhodnotit svou strategii a taktiku ve věci odmítání povinného přerozdělovacího mechanismu, anebo zda se uchýlíme k české historické mytologii a budeme si hrát na Jana Husa upáleného pro ‚pravdu‘,“ píše Novotný. „Zažíváme jen samé prohry a ztráty,“ uvádí v e-mailu dále a mezi jednou z proher jmenuje narušení tradičně bratrských vztahů mezi ČR a SR. „Kdy jsme udělali to, co bylo jediné rozumné – nenásledovat Slovensko ve sveřepém úsilí odmítat kvóty domáháním se žaloby u evropských soudů. (Tohle Slováci ponesou hořce.),“ dodává Novotný.

E-maily také ukazují, jaké částky sociální demokracie vynakládá na průzkumy veřejného mínění. Program si následně připravuje právě podle provedených výzkumů.

 

 

V jednom z dalších e-mailů, z 6. 12. 2015, děkuje Rudolf Jindrák, další premiérův poradce, Otovi Novotnému za zpracování návrhu tezí projevu Bohuslava Sobotky na sjezdu SPD. „Obecně si myslím, že je dobré se věnovat více hodnotám a soc. dem. spolupráci než migraci, byť toto téma musí též zaznít. Možná bych ještě více zdůraznil naše proevropské směřování a zájem na dalším prohlubování evropské integrace, resp. její osudovosti pro nás,“ píše Jindrák. 

Projev na sjezd SMERu pro změnu Sobotkovi připravil již výše zmiňovaný Novotný. „Zkrátil jsem to na stránku. Napřed jsou tam zdvořilosti, poklony, pak politika ve vztahu k současné situaci v Evropě a role našich socdem stran. Snad nepřeháním, když stále říkám, že by ses měl stát v Evropě tím socdem politikem, který vysílá jasná poselství, v tom dnešním zmateném světě. To není o tom, že Tě chceme někam ‚dokopat‘, jak tvrdí hradní šašek, máš to v sobě,“ píše mu Novotný.

Novotný Sobotkovi připravoval také poděkování na setkání s dobrovolníky pomáhajícími uprchlíkům dne 17. 11. 2015. Text mu poslal 12. 11. „Myšlenky do uvítacího projevu PV aneb co by mohlo také zaznít,“ uvedl to Novotný. „V kontaktech s dobrovolníky jsou uprchlíci naplňováni nadějí, že je Evropané přijmou vřele mezi sebe, že jsou připraveni spravedlivě posoudit jejich právo na mezinárodní ochranu, vrátit jim životní perspektivu. Umím si představit, že když utíkám do nějaké cizí země a riskuji-li při tom život, je pro mne dobrovolník na hranicích této země podávající mi pomocnou ruku světlem na konci tunelu,“ navrhuje Sobotkovi Novotný. 

Zajímavý vzkaz píše premiérovi také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Vážený pane premiére, v příloze Vám zasílám slíbený stručný text k tzv. účinnosti zákona o státní službě k 1. 1. 2015. Navrhuji: Informaci nikde v tuto chvíli nešířit,“ píše mimo jiné ministryně. To v kontextu s uniklými e-maily díky hackerům vypadá skutečně komicky.

V komunikaci lidí kolem premiéra se vskutku horečně řešilo, jak přesvědčit českou veřejnost, že se nemá bát migrační vlny. Národ měl být podle návrhu jednoho z úředníků Úřady vlády Jana Krále přesvědčován „migračním večerníčkem“, který by mohl v televizi provádět třeba Zdeněk Svěrák. Mail s návrhem byl určen Novotnému a státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…