Hysterie, podlézání, fanatismus. My jsme chtěli... Zapletl se s Kellnerem. Přišli na to. Teď promluvil

18.12.2019 14:45

Tomáš Jirsa – majitel komunikační skupiny C&B, která spolupracuje s firmou Home Credit ze stáje skupiny PPF Petra Kellnera – rozporuje, že by byl čínský agent nebo Tonda Blaník. Rozhovor poskytl serveru Seznam Zprávy. Prý chtěl vyvážit dva extrémy, které v debatě o Číně převládaly.

Hysterie, podlézání, fanatismus. My jsme chtěli... Zapletl se s Kellnerem. Přišli na to. Teď promluvil
Foto: Repro Facebook
Popisek: Tomáš Jirsa, majitel komunikační agentury C&B

Jirsa v rozhovoru mimo jiné odmítl, že by jeho agentura lobbovala za lepší obraz čínského režimu. Reaguje tak na zjištění serveru Aktuálně.cz, který zveřejnil dokumenty o tom, jak si úvěrová společnost Home Credit najala mediální experty pro vylepšení obrazu Číny v Česku. A právě o to se měla starat PR agentura C&B Reputation Management Tomáše Jirsy, jenž byl zároveň vydavatelem zpravodajského serveru Info.cz.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

Jirsa důrazně odmítl, že by byl čínským agentem. „Přijde mi to jako na jednu stranu zábavná, na druhou stranu strašidelná myšlenka. Mé politické přesvědčení je pravicové, navíc mám silné národní cítění. Představa, že bych měl být agentem cizí mocnosti, ještě navíc autoritativního režimu, je absurdní,“ poznamenal Jirsa. Odmítl i to, že by na něj tlačily nějaké zahraniční zpravodajské služby. 

Požadavek smlouvy mezi agenturou a Home Creditem byl dle jeho slov srozumitelný. „Přišel v době hysterie, která se spustila. V roce 2019 eskalovala česko-čínská debata, a to i vzhledem ke globálnímu zhoršení vztahů s Čínou a americko-čínské obchodní válce. Home Credit dal agentuře C&B jednoznačné zadání: pokusit se racionalizovat debatu o Číně a zlepšit image Home Creditu. Hlavně ale vyvážit ony dva extrémy, které se v debatě objevují, tedy naprosté podlézání Číně a příklon některých českých politiků k servilitě, a na druhé straně ideové souznění s organizací Sinopsis a zfanatizované opozice vůči Číně,“ sdělil Jirsa Seznam Zprávám.

Absolutně však vyloučil, že by jeho agentura měla za úkol propagovat čínský komunismus nebo něco takového. „To je fakt absurdní. Zpětně jsem všechny kroky, které jsme v projektu provedli, kontroloval. Žádný náš úkon nesměřoval k žádné propagandě či propagaci čínského režimu,“ zdůraznil. A zároveň podotkl i to, že šlo o přímou poptávku společnosti Home Credit, nikoliv o zadání ze strany Petra Kellnera.

„Odmítám, že by šlo o jakoukoliv propagaci čínské politiky. Jedním z bodů smlouvy bylo vylepšit obraz Home Creditu v tom, že jde o pokročilou finančně-technologickou firmu. Dalším bodem bylo zdůrazňovat, že Home Credit zdaleka nepůsobí jen v Číně, ale je de facto globální společností. To jsou všechno věci, které se týkaly spolupráce s agenturou C&B,“ dodal Jirsa. A odmítl i to, že by docházelo k monitorování kritiků čínského režimu.

Závěrem se pak vyjádřil i ke spolupráci se sinologem Vítem Vojtou a jeho organizací Sinoskop. „Vít Vojta je respektovaný sinolog. Věděli jsme, že má velkou ambici vyjadřovat se k veřejnému dění. Bylo to přirozené spojení zájmů. My jsme měli zadání hledat polohu a prostředí mimo ty dva zmiňované extrémy. Myslím, že Vít Vojta toto splňoval, má řadu let konstantní názory, rovněž kritické, ale ne zcela dehonestační. Role C&B byla jako u každé komunikační agentury, řešila se převážně forma, nikoliv obsah,“ sdělil a vyjádřil se i k tomu, že do Sinoskopu se posílaly peníze skrze jeho agenturu. 

„Neposílaly se ‚peníze skrze agenturu‘, zadáním bylo věci podporovat odborně, pomoci s komunikací. Bylo chybou a bylo by přímější, kdyby Home Credit finančně podpořil Sinoskop napřímo, a ne přes nás. Pozor ale, naše agentura má s Vítem Vojtou a Sinoskopem podepsanou smlouvu na spolupráci, která se Home Creditu vůbec netýkala,“ uzavřel Jirsa. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…