Ištvan skončil vyšetřování policejní reorganizace. Objevil prý zajímavé věci, které předal Bradáčové

08.12.2016 21:38

Olomoučtí žalobci ukončili prověřování policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho, které se týkalo sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Novinářům to po dnešním výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie řekl šéf vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Ištvan skončil vyšetřování policejní reorganizace. Objevil prý zajímavé věci, které předal Bradáčové
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Podle informací ČTK poznatky předali kolegům do Prahy, což Ištvan nechtěl potvrdit. Uvedl, že nechce kolegy vystavovat mediálnímu tlaku. Tuhý a Laube podávali státním zástupcům vysvětlení v souvislosti se sloučením policejních útvarů letos 10. června. Žalobci v té době ověřovali, zda skutečným cílem změn v klíčových útvarech není místo zlepšení jejich práce spíš snaha odstranit tehdejšího ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Šlachta kvůli změnám odešel, jeho útvar se poté stal součástí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Pražská vrchní státní zástupkyně Bradáčová se k prověřování poznatků od kolegů nechtěla vyjadřovat

„Protože se neprokázala spojitost s kauzami, kde jsme poznatky získali, tak jsme v šetření dál nepokračovali,“ uvedl dnes na dotaz ČTK Ištvan. Podle něj se však při prověřování olomouckých žalobců objevily další informace. „Tento materiál jsme postoupili věcně a místně příslušnému státnímu zastupitelství k vyhodnocení, jestli v šetření bude dál pokračovat,“ doplnil Ištvan.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k prověřování poznatků od kolegů nechtěla vyjadřovat. „Obecně je možno sdělit, že poznatky, kterými se zabýváme a které jsou nám postupovány, ať již osobami stojícími vně státního zastupitelství či jednotlivými úřady státního zastupitelství, není možné komentovat. Veřejnost seznamujeme až s výsledky naší práce,“ napsala na dotaz ČTK Bradáčová v polovině listopadu.

O předvolání policejních funkcionářů informoval média Ištvanův náměstek Pavel Komár, který kvůli tomu nyní čelí kárné žalobě ze strany nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Zeman v minulosti uvedl, že předvolání Tuhého a Laubeho bylo odůvodněné, protože bylo podepřeno o spisový materiál. „Pokud to vzbudilo nějaký větší poprask, pak se ukázalo, že tento postup je zákonný, legitimní a v právním státě, v kterém jsme, také legitimní,“ zdůraznil dnes Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…