Ivan Bartoš zůstává předsedou Pirátů

13.01.2024 13:10

Piráti si volili nového předsedu. Souboj o post šéfa strany svedli dosavadní předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, jinak také ministr pro místní rozvoj ve vládě Petra Fialy (ODS), a europoslankyně Markéta Gregorová. V prvním kole nedostal ani jeden z nich dostatek hlasů ke zvolení. Další souboj už vyzněl lépe pro Bartoše.

Ivan Bartoš zůstává předsedou Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Od pátku je Brno městem pirátské strany. Nejmenší vládní strana, alespoň co do počtu poslanců, si volí nové vedení a chystá se rozhodnout o své dalším směřování. V prvním kole nezískal potřebný počet hlasů žádný z kandidátů. Do kola druhého postoupili stávající předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, a jeho vyzyvatelka, europoslankyně Markéta Gregorová, která dává najevo, že by jako případná předsedkyně strany byla více slyšet např. na jednáních předsedů vládní stran v rámci tzv. koaliční K5.

Ve svém kandidátském projevu Bartoš zdůraznil, že jako ministr usiluje o to „dodat lidem tu změnu, kterou jsme jim slíbili“. Gregorová zase tvrdila, že má dost politických zkušeností na to, aby věděla, kde v jednáních přitlačit.

V prvním kole Bartoš získal 569 hlasů a Gregorová 455. Zajímaví přitom je, že účastníci celostátního fóra mohli hlasovat pro oba kandidáty současně, alespoň v prvním kole.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

V kole druhém bylo odevzdáno 874 hlasů. Ivan Bartoš získal 556 hlasů, Markéta Gregorová získala 300 hlasů. Předsedou České pirátské strany se tak znovu stal Ivan Bartoš, který spolustraníkům poděkoval za důvěru.

Sjezd piráti zahájili už v pátek svou velkou úvodní párty, která odstartovala v pátek ve 21 hodin a skončit měla nejpozději v sobotu v 6 ráno. Od 9 mělo začít jednání, takže někteří z účastníků možná spali toliko 3 hodiny.

Piráti nejen o vedení strany jednali v Sono centru v srdci jihomoravské metropole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

874 pirátů chce mluvit do života českých občanů. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseČtenářka2020 , 13.01.2024 14:44:20

|  6 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …