Já účtenku nechci, odmítl kontrolor z finančáku. Když mu ji servírka nevnutila, začal sepisovat protokol o pokutě

16.03.2019 21:14

Vybírat od podnikatelů pokuty za každou cenu, tak někteří podnikatelé označují podivné kontroly EET. Server Forum24.cz přináší svědectví majitelky kavárny o provokativním chování kontrolorů z finančního úřadu. „Kontrolor řekl, že nechce účtenku. Potom vystavil pokutu,“ stěžuje si podnikatelka.

Já účtenku nechci, odmítl kontrolor z finančáku. Když mu ji servírka nevnutila, začal sepisovat protokol o pokutě
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Podnikatelské odbory zveřejnily na facebooku video, kde majitelka kavárny popisuje, jak u ní probíhala kontrola EET. Nejdříve tajný kontrolor servírce sdělil, že účtenku za objednaný dort nechce. Poté začal sepisovat protokol a podnikatelka byla nucena zaplatit pokutu i přesto, že servírka na finančním úřadu řádně tržbu zaregistrovala, jen mu nevytiskla papírovou účtenku, kterou nechtěl.

I když Babiš při svých prvních volbách cílil především na podnikatele a sliboval nemožné, stále probávající se podobné případy tomu nenasvědčují. Podle serveru tento případ dlouhodobě vytváří nepřátelské prostředí a dokládá přístup Andreje Babiše a Aleny Schillerové k podnikatelům – pokutu za každou cenu.

„Po letech dupání po živnostnících nyní, před volbami, Babiš otáčí a snaží se sliby získat zpět jejich hlasy,“ píše Šaftovo fórum a zmiňuje pořad Máte slovo, kam si na obranu před živnostníky a Petrem Fialou vzal Babiš i úředníky z finančáku a byl v jasné defenzivě.

Když mu prý majitel trafiky vysvětloval svůj příběh, že za nevydanou papírovou účtenku v hodnotě 20 korun dostal pokutu 25 tisíc, přičemž tržbu na finančáku zaevidoval, tak Babiš místo reakce jen koukal.

Předseda ODS Petr Fiala na Babiše také útočil. „Za nevystavenou účtenku v hodnotě 15 korun byla živnostníkovi uložena pokuta 15 tisíc, protože jedenasedmdesátiletá brigádnice zapomněla zaevidovat bonbóny Tic Tac. A tady trafikant dostal pokutu 22 tisíc korun, protože nezaevidoval platbu 22 korun. Takhle funguje finanční správa?“ rozčiloval se šéf ODS. Více jsme psali ZDE.

Průměrná výše pokuty je dnes podle Fialy asi deset tisíc korun, přičemž před pár lety to bylo pět tisíc. Babiš okamžitě sliboval, že tlak kontrol se sníží. Fiala se však okamžitě podivoval, proč Babiš tento tlak už dávno nesnížil, když je šestý rok členem vlády a dnes dokonce premiérem. Babiš se však nedal. „To je dědictví ODS, slavíme třicet let od revoluce, tak co tam udělali?“ ptal se. „Já jsem přišel a vybral jsem ty peníze, abychom mohli snížit daně,“ řekl.

 

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…