Jak ještě snížit množství ruského plynu v Česku? Síkela přinesl k Moravcovi nápad

03.03.2024 18:18

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) by chtěl prosadit poplatek, jenž vybírá Německo za tranzit zemního plynu. V pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že jeho zrušení by mohlo vést ke snížení množství dováženého ruského plynu do Česka. Síkela o poplatku bude jednat v pondělí v Bruselu.

Jak ještě snížit množství ruského plynu v Česku? Síkela přinesl k Moravcovi nápad
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Jozef Síkela, jenž byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce na ČT, debatoval se svým předchůdcem Karlem Havlíčkem (ANO) a prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem. Hovořili o cenách energií i zelené politice v Evropské unii. 

Co se týká cen energií, Síkela uvedl, že vývoj cen v Česku je „velmi pozitivní“, a to jak velkoobchodních, tak i cen pohonných hmot. Havlíček v tomto směru oponoval, že klesají ceny spotové, ale nikoliv u zákazníků. Síkela však trvá na tom, že je to jen otázka času, kdy dojde ke zlevnění. Ceny energií v domácnostech by měly být levnější ještě letos, míní. 

Havlíček v debatě mimo jiné také uvedl, že vláda zvýšila ceny regulované složky energií. To mělo vést k dalšímu zdražení. Síkela oponoval, že vláda nic nezvýšila, pouze snížila masivní dotace, jež v roce 2023 poslala firmám a spotřebitelům. Zvýšením cen regulované složky podle něj jen „zreálněla"“ ceny energií. K dalšímu skokovému zdražování regulované ceny by na přelomu letošního a příštího roku dojít nemělo. 

Rafaj k tomu dodal, že okolní státy však postupují jinak. „Snaží se nezreálňovat náklady, které se musejí vynakládat do budování infrastruktury, protože jinak dopadnou na zákazníka. To způsobuje ekonomickou stagnaci. Pokud máte drahé náklady, jste méně konkurenceschopní,“ řekl a dodal, že se Česko musí rozhodnout, zda nakopnout ekonomiku, nebo trvat na zreálnění.

Ke zdražení energií pak podle Síkely mělo přispět právě i několikeré navýšení poplatku Německa za transfer zemního plynu. „Naším cílem je tento poplatek odstranit,“ řekl.

„Plyn, který může být ruský, sem jde z ukrajinských zásobníků, částečně ze zásobníků na Slovensku a v Maďarsku. Jde sem primárně proto, že máme naplněné zásobníky a jiný plyn ze západního směru přes Německo je zatížený právě poplatkem, který jej zdražuje o dvě eura na megawatthodinu,“ dodal k tomu také Síkela. 

Hovořilo se také o tom, že ministr Síkela chystá zákon, jenž zajistí postupný odchod od uhlí do roku 2023. „To, čeho chci dosáhnout, je řízený odchod od uhlí na základě uzákonění konečného termínu tohoto odchodu,“ řekl Síkela, jenž za nesouhlasného pokyvování Havlíčka uvedl, že minulé vlády se tomu nevěnovaly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselubkral , 03.03.2024 18:38:18
Už tací Sikelové bojovali hned po revoluci o to, abychom nebrali z Ruska plyn. Za koho již tenkrát ti lidé lobovali? Za drahý US plyn? Proto vyhodily USA plynovod a rozpoutaly válku na Ukrajině? Zcela určitě, neboť kapitalismus nezná slušnosti a mezí! SSSR dodával v době studené války plyn a ropu do západní Evopy bez problémů a to byl západ nepřítel!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …