Jan Skořepa: Je snadné vinit ze všeho současnou vládu

04.03.2013 15:46

Rychnov nad Kněžnou získal uznání za boj s nezaměstnaností. Zeptali jsme se tak starosty města Jana Skořepy, jaké jsou ve městě pracovní příležitosti a jak vnímá rekordní nezaměstnanost ČR od roku 1993. Jan Skořepa se však svěřil i se svým názorem na příčinu současných problémů ve společnosti a zhodnotil působení Nečasovy vlády, ale i vlád předchozích.

Jan Skořepa: Je snadné vinit ze všeho současnou vládu
Foto: tan
Popisek: Starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa (ODS)

Pane starosto, jak byste jako člen ODS hodnotil současnou politiku strany? Podle posledních průzkumů by stranu volilo stále čím dál méně voličů. Co je podle Vás příčinou tohoto úpadku strany a odlivu voličů? Domníváte se, že se straně podaří tento negativní trend zvrátit? Jak? Myslíte, že by ODS pomohlo nové vedení, po kterém mnozí volají? A koho byste v takovém případě do vedení preferoval vy osobně?

Nejsem členem ODS, pouze jako nestraník jsem kandidoval za ODS v komunálních volbách 2010 a krajských volbách 2012. Nechci se proto vyjadřovat k vnitřním problémům jmenované politické strany.

Mnozí vaši komunální a regionální kolegové si stěžují především na špatnou komunikaci vlády s regiony, přičemž ale právě komunální politici nejvíce pociťují zlobu obyvatel, která se na ně snáší v důsledku působení Nečasovy vlády. Sdílíte tento problém? A co je podle Vás třeba udělat, aby se příští rok, který je supervolební, podařilo pravici ve volbách uspět?

Musím potvrdit, že nálada občanů není pozitivní. Je třeba objektivně říci, že současné problémy ve společnosti jsou úzce spjaty s ekonomickým vývojem v České republice, kde se, díky otevřenosti české ekonomiky, výrazně odrážejí problémy ekonomiky evropské a nakonec i světové. Domnívám se, že kořeny potíží jsou v dobách, kdy ekonomika rostla, ale v České republice, ale nejenom tam, se zadlužení zvyšovalo. Domnívám se také, že v té optimisticky naladěné době se vlády střídaly, byly levicové i pravicové. Nelze tedy říci, že na vině je pravice či levice. Optimismus sdíleli politici v té době napříč celým politickým spektrem. Dobrý hospodář v dobách hojnosti pamatuje na to, že mohou nastat roky chudší. Tak to ale nebylo. Lidé často hodnotí následky, ale ne příčiny. Pak je velice jednoduché vinit ze všeho současnou vládu. Tím se jí ale zastávat nechci. Některé její kroky nepovažuji za příliš šťastné. Pokud chce pravice v supervolebním roce 2014 uspět, pak pro to musí také něco udělat. Jestliže se však podíváte na tváře, které reprezentují jednotlivé politické strany, a nejen pravicové, pak tam najdete dlouhá léta opakující se stejné obrázky, na kterých se podepisuje jen postupující věk. A ty poměrně často mění, či pozměňují, dle potřeby své názory. Myslím, že důležité pro úspěch ve volbách kohokoliv je, že mu voliči budou věřit a on obratem ruky po svém zvolení nepřehodnotí své sliby, ale začne je za soustavného, lidem srozumitelného, vysvětlování plnit ku prospěchu celé země a lidí, kteří v té zemi žijí.

V minulém týdnu podepsala vláda v rámci zákona o tzv. církevních restitucích smlouvu s církvemi, a to i přesto, že ještě ÚS nerozhodl ohledně stížností, které byly proti zákonu vzneseny. Jaký je na uzavření smlouvy, ale i na celý zákon Váš osobní názor? Nemyslíte si, že si přinejmenším zasloužil větší debatu mezi vládou -  opozicí a občany?

Domnívám se, že je dobře vyrovnat se s dluhy minulosti. Na druhou stranu ale musím říci, že na tak významném aktu by měla být shoda minimálně napříč politickým spektrem země, ne-li většiny občanů.

Jednou z nejvýznamnějších letošních investic města bude výstavba kanalizačního sběrače, který umožní výstavbu desítek rodinných domů v části města. Kolik očekáváte, že vznikne nových domů? A už víte, kolik by měl projekt přibližně stát a jakou částkou se bude podílet město?

Ano, výstavba kanalizačního sběrače, která vyřeší nedostatečnou kapacitu stávajícího kanalizačního potrubí, bude bezpochyby patřit k největším investicím nejen tohoto roku, ale i celého volebního období 2010 – 2014. Realizace sběrače současně otevře možnost výstavby několika desítek rodinných domů, které nemohly být připojeny ke stávajícímu kanalizačnímu potrubí. Předpokládaný objem investice je v řádu 20 milionů korun bez DPH, je to ale odhad. Skutečnou cenu budeme vědět po uskutečněném výběrovém řízení ve druhé polovině letošního roku. Vzhledem k tomu, že předchozí vedení města uzavřelo smlouvu o pronájmu vodovodního a kanalizačního potrubí a čistírny odpadních vod odborně zdatné firmě až do roku 2020, je více než pravděpodobné, že celou částku bude muset uhradit město ze svých zdrojů.

V rámci srovnávacího výzkumu Město pro byznys získalo město dílčí  uznání za boj s nezaměstnaností. Jakým způsobem se snažíte s nezaměstnaností bojovat? Jaké jsou ve městě pro obyvatele pracovní příležitosti?

Město Rychnov nad Kněžnou těží z toho, že nedaleko v Kvasinách je jeden z výrobních závodů automobilové akciové společnosti Škoda. To především. Je to nejvýznamnější zaměstnavatel v regionu i v Královéhradeckém kraji. Stejně tak mezi významné zaměstnavatele patří společnost Assa Abloy, dříve FAB. Její sídlo je přímo v Rychnově nad Kněžnou. No a město samo najímá na potřebné práce především v úklidu nezaměstnané z Úřadu práce prostřednictvím veřejně prospěšných prací.

Počet nezaměstnaných je v Česku nejvyšší od roku 1993. Projevuje se tak jistě krize, do jaké míry si ale myslíte, že může za rekordní nezaměstnanost současná vláda?

Myslím si, že důvodem je především hospodářská recese a její dopady na relativně malou a otevřenou českou ekonomiku.

Pohraniční na Rychnovsku přišlo o čtyři policejní oddělení a zdejší kriminalita roste. Jaké vidíte řešení a jak moc roste kriminalita přímo v Rychnově?

Úspory v této oblasti nevidím moc rád, protože zvyšující se kriminalita se dotýká nás všech. Na druhou stranu policisté na Rychnovsku patří z hlediska objasňování trestné činnosti ke špičce v České republice.

Nedávno také parlament definitivně posvětil novou sankci zákazu pobytu pro recidivisty, kteří se opakovaně dopouštějí vážných přestupků. Jak se k normě stavíte Vy osobně? Domníváte se, že jde o efektivní řešení?

Domnívám se, že jde o polovičaté řešení. Takhle si obce mohou „přeposílat“ recidivisty navzájem mezi sebou a co poté, když recidivisté budou vykázáni ze všech obcí v republice? Vím je to jen teoretická možnost. Takto se problémy jenom přenesou jinam, ale ten základní zůstává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …