Jde o ČEZ. A strach tradičních stran. Významný hráč po dlouhé době promluvil, a sice o akcích proti Andreji Babišovi

19.10.2017 12:34

Lobbista Andrej Surňak, jenž míval za dob Stanislava Grosse blízko k ČSSD, v rozhovoru pro server lidovky.cz naznačuje, odkud přicházejí útoky namířené na Andreje Babiše (ANO).

Jde o ČEZ. A strach tradičních stran. Významný hráč po dlouhé době promluvil, a sice o akcích proti Andreji Babišovi
Foto: ReproFoto: Blesk
Popisek: Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš.

Letošní předvolební boj se podle Surňaka liší od těch předchozích. Tentokrát jde o střet dvou světů. „Dnes nejde o obyčejnou soutěž, ve které některá ze stran zvítězí díky dobré kampani. Je to naopak ostrý souboj bez limitů a ohledů,“ míní Surňak. Proti sobě stojí strany opoziční smlouvy a strany antisystémové. Pokud souboj dopadne ve prospěch té druhé skupiny, překreslí se mocenská mapa v zemi. Andrej Babiš zkrátka ohrožuje dosavadní rozložení sil. K původnímu propojení ČSSD a ODS se prý postupem času přidaly i další strany a vznikla jakási koletivní politická smlouva, jak to bude dál. Stačí si vzpomenout, jak se ČSSD stavěla ke společnosti ČEZ, a když se vyměnila vláda po volbách, které vyhrál Mirek Topolánek, pro ČEZ se vlastně nic nezměnilo.

„Vzpomeňte si například na výlet politiků, podnikatelů a manažerů ČEZ do Monte Argentaria v Toskánsku. Myslím si, že jestli dneska někomu Andrej Babiš překáží, může to být právě ‚toskánská parta‘. Pokud ovšem neuvěříme, že setkání v Toskánsku byla ‚jen jedna velká náhoda‘ a zpravodajsko-mediální hra...“ naznačuje Surňak.

Babiš toto rozložení sil opravdu narušuje.

„Je to souboj na ostří nože, protože poprvé po 20 letech může dojít k překreslení mocenské mapy v České republice. Tradiční, či spíše systémové, strany totiž sice spolu politicky soupeří, ale často fungují v souladu. Je to cosi jako kolektivní opoziční smlouva. Personální a ekonomické záležitosti spolu napříč spektrem dojednávají různí právníci s mandátem k jednání. Kdo je v systému, ten může díky státním kšeftům bohatnout, kdo není, ten jen paběrkuje, nebo má smůlu,“ pokračuje lobbista.

Celý rozhovor naleznete zde

Babiš ve volební kampani udělal podle lobbisty chybu a nechal se zahnat do defenzivy. Vysvětluje kauzy typu Čapí hnízdo, a kdyby se neobjevila kauza lithium, v defenzivě by zůstal. Přitom měl podle Surňaka možnost otevřít témata jiná. Například otázky kolem polostátního gigantu ČEZ. Lobbista má za to, že právě od této firmy vane vítr, který rozviřuje vody kolem Andreje Babiše.

„Dnes se jedná o rozdělení ČEZ na dvě části. Vše by mohlo dopadnout tak, že státu zbude jaderná část, kde nikdo nedokáže odhadnout, kolik stovek miliard daňoví poplatníci zaplatí. Z dnešního pohledu to určitě nebude výnosné pro stát, na rozdíl od těch ‚správných‘ firem, jež se budou na stavbě, technologiích a službách podílet. Druhou polovinou má být ta zajímavější – obchodní – část společnosti ČEZ, u níž lze už dnes odhadovat, který ze dvou či tří často navzájem spolupracujících subjektů na trhu ji ovládne, a později koupí. Pokud by Andrej Babiš a hnutí ANO obsadili pozici premiéra a ministra financí, pak všechny tyto plány budou znejistěny,“ podotýká Surňak.

Podezřelé se lobbistovi zdá i to, jak málo se média věnují Pirátům a SPD Tomia Okamury. Naznačuje to, že tyto strany nikomu moc nevadí, zatímco Babiš působí na některé lidi jako červený hadr na býka. A možná právě proto by měl dostat šanci a předvést se, jak umí vládnout. Ty „staré strany“ se už předvedly. A pokud Babiš volby opravu vyhraje, měl by dostat možnost sestavit vládu už proto, aby si lidé nezačali myslet, že je stejně jedno koho budou volit, protože mocní se nakonec dohodnou mezi sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…