Ještě hůř? Ukrajinci odříznou Krym, padlo ve státním médiu Ruska

13.11.2022 20:52

Lídr proruského hnutí na Ukrajině „Jsme s Ruskem“ Vladimir Rogov ve svém vyjádření pro státní agenturu TASS upozornil na možnost, že by se brzy mohli Ukrajinci snažit vést novou ofenzivu v Záporožské oblasti u měst Tokmak a Vasylivka podél jihovýchodního břehu Kachovské přehrady s cílem odříznutí ruských jednotek na okupovaném Krymu od pozemního spojení z Ruska. K Azovskému moři by podle něj mohly ukrajinské síly chtít dojít přes Melitopol, jehož osvobození v nedávném vyjádření naznačil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ještě hůř? Ukrajinci odříznou Krym, padlo ve státním médiu Ruska
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
Rogov podle ruské agentury TASS upozornil, že se domnívá, že další postup ukrajinských sil – kterým se po několika měsících obléhání Chersonu podařilo v tomto týdnu získat zpět celé západní pobřeží Dněpru – bude pokračovat ve směru k přístavu Berďansk v Záporožské oblasti.

Ruskem okupované město, které je vzdálené pouze 72 kilometrů od Mariupolu a slouží coby důležitý ukrajinský přístav v Azovském moři, by podle Rogova mohli Ukrajinci chtít získat buďto přímým útokem ze směru od Záporoží na dříve 150tisícový Melitopol, anebo by podle něj mohli zvolit jeho obchvat a rychlé odříznutí Ruskem okupovaného území směrem na Krym od pobřeží kolem Mariupolu v Doněcké oblasti.

V obou scénářích, které by znamenaly pro Rusko fatální ztrátu pozemních zásobovacích tras na Krym, Enerhodar a východní pobřeží Dněpru, podle Rogova budou hrát města Vasylivka a Tokmak, což by znamenalo, že by se Ukrajinci snažili svou ofenzivu k moři vést podél jihovýchodního břehu Kachovské přehrady.

„Existuje několik scénářů, jak se ukrajinské síly mohou dostat do Berďansku – a to jak přes Melitopol, tak jeho obchvatem. Vasylivka a Tokmak jsou zde klíčové. Jedná se o osady, které jsou na cestě postupu Ukrajinců,“ míní lídr proruské organizace na Ukrajině, jež aktivně prosazovala připojení ukrajinského území k Rusku.

Dříve měl pro TASS Rogov také uvést, že po získání Chersonské oblasti lze očekávat přesun až čtyřiceti tisíc ukrajinských vojáků právě směrem k záporožské frontě.

Že jde o možný ukrajinský plán pro současné osvobození Chersonu, míní kromě Rogova také vojenský expert Roman Svitan, jenž to nastínil v komentáři pro RBC-Ukrajina.

Podle Svitana lze očekávat jižní ukrajinskou ofenzivu ve třech možných směrech, a to ze Záporožské oblasti jedním ze tří směrů – buďto k Berďansku, Melitopolu, anebo přímo na Mariupol.

„Optimální je postupovat přes Vuhledar na Mariupol nebo se přiblížit k Volnovaše, aby bylo možné udržet zásobování nepřátelské skupiny pod těsnou palebnou kontrolou,“ mínil Svitan, že by místo od Záporoží měli Ukrajinci raději zvolit směr na pobřeží Doněcké oblasti.

Právě o osvobození Melitopolu i Donbasu v pátek hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když se vyjadřoval k osvobození Chersonu.

Zelenskyj ve svém sdělení připomenul, jak Rusové ještě nedávno po svých „referendech“ tvrdili, že je Cherson „navždy ruský“, a deklarovali, že jej nikdy neopustí, přesto však po osmi měsících z města – po dlouhém obklíčení a špatných logistických podmínkách – uprchli, čímž Rusko ztratilo jediné regionální ukrajinské centrum získané během letošní invaze.

Ukrajinský prezident nastínil, že osvobození západního pobřeží Dněpru není koncem ukrajinského postupu, a hovořil o tom, že k podobnému dění dojde i na dalších okupovaných místech Ukrajiny.

Jako první z nich jmenoval kromě Melitopolu i Heničesk, který leží také na břehu Azovského moře a Rusové si jej po stáhnutí z Chersonu vybrali za nové oblastní centrum Chersonské oblasti. „Bude tomu stejně v Heničesku a v Melitopolu. Přijedeme také do všech našich měst a vesnic na Donbasu. Určitě uvidíme, jak budou lidé s ukrajinskými vlajkami – které tam stále schovávají – vítat ukrajinské síly na Krymu. V den osvobození jich budou v ulicích stovky,“ líčil Zelenskyj, že bude ukrajinský postup pokračovat i nadále.

O tom, že se v Záporožské oblasti začínají seskupovat ukrajinské jednotky s cílem průboje k Azovskému moři, informuje na svém telegramu již i ruský vojenský blogger Rybar.

Analytici Jack Watling a Nick Reynolds pro The New York Times nedávno uvedli, že se po neúspěších na frontě bude Rusko snažit v nadcházejících měsících o příměří, aby mohlo svou armádu doplnit, a zmínili, že se proto zřejmě bude Ukrajina naopak snažit tuto zimu ve svém tažení nepolevit, a nedat tak Moskvě výhodu.

Podle vysokých představitelů Bidenovy administrativy se sice Ukrajina bude potýkat s těžkými zimními podmínkami, které budou ztěžovat logistiku konvenčních operací k znovudobytí území, zatímco nedostatek vegetace a jiného krytí učiní postup s omezenou výzbrojí riskantním, pro Rusko s „demoralizovanými silami a špatně připravenými pozicemi“ však prý bude zima pravděpodobně znamenat další ztráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…