Josefa Mašína Paumerova smrt překvapila. Chystali se do Německa

25.07.2010 16:19

Smrt Milana Paumera Josefa Mašína "velmi a těžce překvapila". Oba ještě nedávno plánovali navštívit ve východním Německu místa, kudy v 50. letech utíkali ještě se svým bratrem Ctiradem a dalšími členy odbojové skupiny do západního Berlína. Mašín to řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Josefa Mašína Paumerova smrt překvapila. Chystali se do Německa

"S Milanem jsem mluvil ještě asi před 14 dny, bylo to dva dny před tou jeho operací, zdál se být docela dobrý," uvedl Mašín, který nyní žije v kalifornské Santa Barbaře.

Milan Paumer, který po těžké nemoci zemřel ve čtvrtek, byl pro něj i pro jeho bratra nejlepším kamarádem, se kterým prošli ohněm. 

Česká veřejnost nejednotná

Česká veřejnost je rozpolcená v názoru na činnost skupiny, která zahájila ozbrojený boj proti komunistickému režimu, při němž zemřelo šest lidí. Podle některých šlo o oprávněný odpor proti totalitnímu režimu, podle jiných se skupina dopustila vražd. 

Její členové se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s Německou demokratickou republikou a v řadě incidentů zastřelili několik příslušníků policie. 

Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni. Ctiradovi Mašínovi, Josefu Mašínovi a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. 

"Nejsilnější vzpomínka na naši společnou minulost (s Paumerem) byl ten moment, kdy jsme byli obklíčeni u Waldowa ve východním Německu a kdy pro nás všechny to byla otázka možná jenom vteřin, jestli přežijeme, nebo ne," řekl ČTK Mašín.    

Odvážný a tvrdý kluk

Milan Paumer, který se narodil v roce 1931 v Kolíně, byl podle Mašína "odvážný a tvrdý kluk". Mašín vzpomněl jak se Paumer 14 dní, po návratu z nemocnice, kde se zotavoval z těžkého zranění utrpěného na útěku, dobrovolně přihlásil do americké armády.

Ve službě byl mimo jiné vyslán do Koreje. Na Floridě později pracoval v továrně na letecké motory, měl i vlastní kavárnu. Od roku 2001 žil v Poděbradech. 

Vystupoval na besedách

Paumer se po návratu do vlasti aktivně účastnil veřejného dění. Mimo jiné vystupoval na různých besedách, například ve školách.

"Milan dělal, co mohl, protože já myslím, že to je osvěta, co v Čechách chybí, osvěta národa. Lidi dneska neví, co byla 50. léta, lidi neví, co byl komunismus, komunismus 50. let nebyl komunismus 60. let a 70. let, a to si dneska lidi, obzvláště ta mladá generace, neuvědomují," podotkl Mašín.     

Josef Mašín se spolu s bratrem Ctiradem po pádu komunistického režimu na rozdíl od Paumera do Česka nevrátili, zřejmě i kvůli nejednoznačnému přijetí jejich činů.

Mašín ČTK řekl, že jej mrzí, že se nebude moci zúčastnit pohřbu svého kamaráda. "Myslím ale, že nás spojuje více než toto. Samozřejmě na Milana nikdy nezapomeneme," dodal. 

Související:
Paumer. Pro někoho hrdina, pro někoho vrah. Sobotka na pohřeb půjde

Foto: zasvobodu.cz
   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…