Kalouskovi podraz s gorilama nezapomenu, tvrdí odborář Dufek

18.06.2011 9:10

Čtvrteční stávka dopravních odborů vynesla do středu mediálního zájmu šéfa ASO Bohumíra Dufka, který také jako jediný odborový předák kráčel v čele protestního průvodu proti reformám. V rozhovoru pro LN vzpomíná na situaci před ministerstvem financí jako na píár šéfa resortu Miroslava Kalouska, jemuž ochranka klestila cestu shromážděným davem.

Kalouskovi podraz s gorilama nezapomenu, tvrdí odborář Dufek

O čtvrteční stávce mluví předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek jako o úspěšně zorganizované akci. S odstupem teď přehodnocuje své zklamání z nízkého počtu lidí na shromáždění na Palackého náměstí v Praze. „To jsem ale ještě nevěděl, že se k nám tolik lidí připojí cestou na ministerstvo financí a že náš pochod bude na chodnících lemovat tolik Pražanů," říká Dufek v rozhovoru pro Lidové noviny.

Právě před úřadem ministerstva financí ho vytočil šéf resortu Miroslav Kalousek. „Neměl si z toho dělat píár, to od něj byla prasárna nejvyšší kategorie. Když už je tak čestnej a odvážnej, na co měl okolo sebe ty gorily a policajty?" ptá se odborový předák, proč nejviditelnější člen vlády nepřišel mezi demonstranty jako normální občan, za něhož se rád vydává.

Stávku v NHL podpořil i nejlépe placený Jágr

Ministr financí zapůsobil téměř jako spouštěč, který ze shromáždění udělá neřiditelný dav. „Měl uposlechnout pokyn policie opustit místo. Ten podraz, kdy on naopak vylez s těma svejma gorilama, klestil si cestu davem a našim ženskejm šlo o život, to Kalouskovi nikdy nezapomenu," zlobí se Dufek i za to, že měl proti odborům naorganizovanou partičku, které kynul, už jak vycházel z budovy.

Odborář je přesvědčen, že solidarita mezi lidmi by měla být daleko větší. Odsuzuje ty, kteří se ke stávce nepřipojili a svůj morální kredit vyměnili za nějakých osm stovek od zaměstnavatele. „Víte, tohle se nikde jinde netrpí, ani když v Londýně stávkuje metro, dokonce ani v kanadsko-americké NHL ne. Všimli jste si, že když tam stávkovali profesionální hráči, jeden z nejlépe placených hokejistů, nějaký Jágr, tu stávku podpořil?" připomíná Dufek.

Na generální stávku nemají Češi nastavenou povahu

Mandát vlády z celostátních voleb podle něj neznamená, že když někdo hodil lístek do volební urny, tak s tou stranou souhlasí i za dva roky. „Nikdo nemůže tvrdit, že my se nesmíme čtyři roky vyjadřovat. Proč tady máme sociální dialog a tripartitu, proč nám tam předkládají ty reformy? My do toho právo mluvit máme, zodpovědnost vlády je, aby na své sociální partnery dala," domnívá se Dufek.

Sám je ale přesvědčen, že na podzim se neuskuteční generální stávka, protože Češi na ni momentálně nemají nastavenou povahu. Jelikož jsou české dějiny navázané na osmičky, dporučuje ještě sedm let počkat. „Já si dávám pozor, abych, když něco řeknu, to splnil. A já jsem dalek gestům," vysvětluje předák proč na rozdíl od některých svých kolegů o generální stávce nemluví.

K věci:

Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také 

Jandák čeká generální stávku. Toto byl jen začátek k Nečasovu pádu 

Stávkuju, abys šel už do prdele, ty hajzle, odvázal se Kalousek 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…