Karel Schwarzenberg se uzdravil a přišel do ČT, aby hájil Afriku. Nutno vidět

08.11.2018 11:01

Ve včerejších Událostech, komentářích na ČT24 se k tématu paktu o migraci sešel Karel Schwarzenberg z TOP 09, který nedávno absolvoval pobyt v nemocnici, Jiří Kobza z SPD a stále ještě relativně nový ministr Tomáš Petříček z ČSSD. Petříček musel vysvětlovat své prohlášení, které nesouhlasilo s pohledem Andreje Babiše. Karel Schwarzenberg ČSSD vyčetl, že jde proti svým zásadám a poučoval je o jejich tradicích. „Musíme být vstřícní,“ uvedl k africkým státům.

Karel Schwarzenberg se uzdravil a přišel do ČT, aby hájil Afriku. Nutno vidět
Foto: Repro ČT24
Popisek: Karel Schwarzenberg v Událostech Komentářích

Moderátor nejdříve griloval Petříčka, který vydal stranické, nikoli ministerské prohlášení. V něm stálo například: „Tento 34stránkový text, který je připraveno podepsat přes 180 zemí světa, budí však často spoustu emocí, a to ne vždy zaslouženě.“ Moderátor se pak Petříčka ptal, zda tím tedy myslel, že u něj negativní emoce nebudí. „Jsem přesvědčen o tom, že v paktu jsou pozitivní témata. Bylo zde hovořeno o tom, že země, odkud migranti odcházejí, mají povinnost je přijímat zpět. Hovoří se o základních právech migrantů. Jsou tady argumenty proti přijetí,“ tvrdí ministr. Ale dodal, že byl pověřen vypracováním dokumentů, které ČR umožní nepřistoupit k paktu, a že o věci bude vláda ještě jednat.

Anketa

Chcete společnou armádu EU, po které volá Emmanuel Macron?

6%
94%
hlasovalo: 19546 lidí

Petříčkovo stranické prohlášení ZDE

Pak se do debaty zapojili i ostatní. Karel Schwarzenberg prohlásil, že ČSSD znovu kapitulovala před hnutím ANO: „Projevuje se jasně, že v této vládě má pouze pan Babiš něco říkat. Ostatní musejí poslouchat. Tradici ČSSD by odpovídalo souhlasit s paktem, protože vždy podporovali mezinárodní ujednání, dodal ještě kníže. A tázal se, k čemu vlastně ČSSD v koalici je, když jedna strana je hnutí ANO a druhá říká stále ‚Ano‘.“ Petříček odvětil, že musí naslouchat veřejnosti, která je většinově proti paktu. Jiří Kobza vysvětloval odpor k paktu slovy Jana Skopečka z ODS, který zmínil, že v paktu se asi 70krát opakuje slovo „zavazuje se“ a „udělá“ (Tomáš Zdechovský napočítal až 87). A dodal, že SPD krok ANO podpoří.

Karel Schwarzenberg si nejdříve vydatně odkašlal a pak uvedl, že je třeba přivést do migrace nějaký řád. Prý ho překvapilo, že Andrej Babiš, který horoval pro dohodu s africkými státy, se najednou staví proti dohodě s nimi. Redaktor namítal, že konkrétní dohoda a pakt o migraci jsou něco jiného, ale Schwarzenberg řekl, že není. „Když uděláme pakt s africkými státy, domlouváme to, ČR se na tom podílela, a pak se řekne ne, tak to chápu jako ne zrovna přátelský akt. To nám jen ztěžuje vyjednat něco jiného. My si myslíme, že oni žádají o to, aby měli tábory na svém území. Opak je pravda. Oni by nejraději poslali všechny lidi k nám. Musíme být vstřícní,“ apeloval poslanec TOP 09.

Moderátor se Schwarzenberga ještě ptal: „Jak konsensuální je toto vámi prezentované stanovisko v TOP 09? Občas se zdá, jako by ve vaší – promiňte – ne úplně velké straně, existovala minimálně dvě křídla, která na migraci mají jiný názor.“ Schwarzenberg vyzval moderátora, aby předložil důkaz a tvrdil, že zatím za ním strana stojí. „Žádná strana není monolit a my máme, bohudík, ve straně velmi otevřenou diskuzi,“ řekl kníže a dodal, že se koneckonců sjednotili na tom, že budou podporovat přístup ČR k tomuto paktu.

Celé video ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…