Kauza lithium po volbách utichla. Co k ní řekl ministr Hüner? Budete se divit

12.01.2018 20:49

Memorandum o těžbě lithia zatím platí a rušit se nebude. I o tom hovořil ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner v pořadu Dvacet minut Českého rozhlasu Radiožurnál.

Kauza lithium po volbách utichla. Co k ní řekl ministr Hüner? Budete se divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

„Krádež lithia za bílého dne může mít ještě další souvislosti než ty, co se týče memoranda,“ podotkl Hüner, který čeká na výsledky analýz ohledně memoranda. Před volbami však Andrej Babiš (ANO) hovořil proti memorandu velmi důrazně. Týdny se však nyní nic neděje. 

„V programovém prohlášení vlády nyní stojí, že bychom surovinovou politiku chtěli dělat tak, aby byla nejvýhodnější pro stát,“ poznamenal. „Dovedu si představit, že tuto fázi, kterou mám možnost sledovat v oblasti těžby lithia, bychom byli schopni zabezpečit firmou Diamo. Pokud to možné nebude, tak jsme schopni jednat s partnerem i o dalších alternativách,“ dodal.

Dalším tématem, které bude ministr řešit, je výstavba nových jaderných bloků. „Je to velmi atraktivní téma,“ poznamenal. „Myslím si, že už jsem byl stavěn do konfrontace, že si to má ČEZ postavit sám. Řekl jsem to zcela záměrně, neboť jsem tam vypustil spojku i. A je to vskutku jedna z variant, kdy by si ČEZ stavěl jeden blok za své vlastní prostředky,“ dodal Hüner. Své pak řekl i k práci představenstva ČEZu. 

Když měl pak Hüner říci, zda by měl být vydán předseda hnutí ANO Andrej Babiš k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu, neodpověděl, neboť nemá podle svých slov dostatek informací. A co vláda bez důvěry? „Jestliže jste ministr, který byl jmenován do vlády, vezměte si, že bych jako ministr udělal nějaký chybný krok, který by měl následky trestněprávní, pořád bych dostával 6 a půl roku natvrdo,“ nevidí rozdíl Hüner. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…