Každé mimino chce víc mlíka, tak já chci přidat peníze. Upřímná chvilka Gazdíkova poslance při debatě o platech politiků

30.10.2018 18:49

Sněmovna se v úterý na schůzi zabývala tím, zda se politikům zpomalí růst platů. Proti tomu důrazně vystoupil poslanec Petr Pávek (STAN), podle kterého si politici vyšší platy rozhodně zaslouží. „Každé mimino chce víc mléka, já chci přidat peníze,“ argumentoval na plénu.

Každé mimino chce víc mlíka, tak já chci přidat peníze. Upřímná chvilka Gazdíkova poslance při debatě o platech politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pávek

Pávkovi přijde logické, že každý zaměstnanec chce od svého zaměstnavatele přidat. „Každé mimino chce víc mléka, každý důchodce chce vyšší penze. Já tady stojím, možná jako jediný v sále, a říkám, ano, já chci přidat, protože ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál,“ zdůraznil.

Vít Rakušan, první místopředseda STAN, následně upozornil, že jde o Pávkův individuální názor. „Rozhodně nejde o oficiální stanovisko klubu,“ sdělil serveru Novinky.cz.

Již od ledna by poslancům a senátorům měly vzrůst platy o dvacet procent, základní plat zákonodárce by tak činil 90 600 korun hrubého. Ve druhém čtení ve Sněmovně leží novela, která by skokový růst zbrzdila a zákonodárci by dostali přidáno „jen“ devět procent. O zbrzdění růstu platů usilují především Piráti a hnutí SPD Tomia Okamury.

V případě, že by poslanci nakonec zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, dostávali by základní plat 83 900 korun, který bez funkčních příplatků berou pouze dvě desítky poslanců ze dvou set. K tomu pak každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého. Ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého.

Původní zdroj ZDE.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…