Každý si vybere svoje čísla! usadil Babiš Kubala na ČT. A vydal apel národu

10.09.2020 7:50

Moderátor Událostí České televize Michal Kubal vyzpovídal premiéra Andreje Babiše (ANO). Dozvěděl se, že premiér nepovažuje koronavirovou situaci v České republice za vážnou. „Z hlediska úmrtnosti na milion obyvatel stále patříme mezi nejlepší země Evropy,“ zdůrazňoval před kamerami předseda vlády. Pak se obul do moderátora. „Pane redaktore, každý si vybereme svoje čísla!“ Nakonec vynadal lidem, že nechtějí nosit roušky.

Každý si vybere svoje čísla! usadil Babiš Kubala na ČT. A vydal apel národu
Foto: reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37222 lidí
„Pane premiére, nenastal čas změnit rétoriku vzhledem k těm posledním číslům? Přiznat, že situace je vážná a upozornit lidi, že by ji tak měli brát?“ zeptal se Kubal hned v úvodu rozhovoru s odkazem na fakt, že za úterý Česko zaznamenalo přes 1100 dalších osob nakažených koronavirem.

Ale tak my vyzýváme lidi už dávno, aby nosili roušky, aby dodržovali vzdálenosti, aby dodržovali hygienu,“ začal se bránit Babiš. A jedním dechem konstatoval, že situaci nepovažuje za vážnou. „Já tu situaci nepovažuju za vážnou. My sledujeme hlavně počet lidí v nemocnicích. A z hlediska úmrtnosti na milion obyvatel stále patříme mezi nejlepší země Evropy. My jsme do určité míry obětí úspěchu těch zemí, které byly v té první skupině a které brzy otvíraly, jako Izrael nebo Singapur. Možná už jste zapomněli, jak na nás všichni tlačili, abychom se už otevřeli, abychom se vrátili do normálu a to jsme se taky snažili,“ zdůraznil Babiš.  

Kubal do kontrastu k premiérovým slovům postavil několik čísel. Připomněl, že za týden přibylo na 3 tisíce nových případů a v nemocnicích je hospitalizováno v těžkém stavu čtyřikrát víc lidí než před měsícem. „Za měsíc 51 mrtvých, když jste mluvil o obětech,“ podotkl Kubal. „A jenom připomínám, že všechna tato čísla stále rostou,“ doplnil ještě.

„Pane redaktore, každý si vybereme svoje čísla. Já tady mám čísla ohledně smrtnosti a jsme šestá nejlepší země v Evropě. A můžeme se bavit, kolik lidí bylo v březnu a v dubnu v nemocnicích. Vy jste říkal ty násobky, tak já říkám, že to bylo téměř o polovinu méně, teď,“ oponoval Babiš.

Zdůraznil však také, že vláda nespí.

„My jsme udělali opatření. My vyzýváme lidi, aby konečně ten vir začali brát vážně. Někteří z nás to zpochybňují. Ještě nedávno všichni venku křičeli na druhého člověka, když neměl roušku, aby ji nosil. Teď, když jsem byl v sobotu v obchodě, tak jsem byl jediný, kdo měl respirátor a lidi si na mě pomalu ukazovali, jako na někoho, kdo je divnej,“ rozčílil se Babiš nad chováním svých spoluobčanů.

„Byl to váš ministr zdravotnictví (Adam Vojtěch za hnutí ANO), který v květnu prohlašoval, že epidemie je poražená,“ připomněl v tu chvíli Kubal. Chtěl vědět, jak Babiš situaci odhaduje do budoucna.

„Ale já nemám žádné odhady. My samozřejmě sledujeme tu situaci. Znovu opakuju, podle hospitalizovaných. Já každý den volám paní primářce (Haně) Roháčové na Bulovku (z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Nemocnice na Bulovce), to je ta nemocnice, která měla nejvíc pacienů. To je pro mě ten hlavní indikátor. Nejvíc nakažených máme v Praze. A je potřeba se podívat i na tu strukturu. Dneska 40 procent těch nakažených jsou lidé ve věku 20 až 40 let. Taky se změnila skupina ohrožených lidí. Už to není, že jenom ti starší, ale jsou to hlavně nemocní ve věku 50 až 60. Takže všechno má nějaký vývoj. Ten vir má nějaký vývoj. A v mediálním prostoru máme plno nějakých odborníků, kteří na to mají diametrálně odlišné názory. Takže my jsme přece jasně řekli, že už nebudeme dělat opatření ekonomického charakteru. My si to už nemůžeme dovolit,“ pravil Babiš

Podle premiéra všechno funguje. Lidé s virem se trasují a prý není třeba panikařit. „71 počítačů dostala Praha, takže všechno se to řeší a já myslím, že není potřeba vyvolávat nějakou paniku. Je potřeba hlavně být odpovědný vůči ostatním. Tady je generační solidarita. Mladá generace by měla vyjádřit solidaritu se starší generací nebo s těmi nemocnými už tím, že respektuje nošení roušek,“ zdůraznil na závěr svého vstupu Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…