Kdo vyhrál, kdo prohrál. Zkušený pohled na demonstraci

04.09.2022 22:06 | Ze sítí

Publicista a kameraman Tomáš Měšťan považuje včerejší demonstraci na Václavském náměstí za úspěšnou. „Úspěch slavil Jindřich Rajchl, který se stává ‚novou až skoro rockovou hvězdou‘ vlasteneckého hnutí. Umí zjevně oslovit dav a dav ho rád poslouchá. Co říkal, mělo hlavu a patu, i když si tím zjevně vysloužil definitivně složku na bisce. Otázkou je, jestli si všechna tato rizika a nejen rizika, ale i to, co vše je a bude potřeba, Rajchl uvědomuje, to ale ukáže až čas. Zatím má zjevně dobře našlápnuto i se svojí stranou PRO...,“ poznamenal mimo jiné Měšťan.

Kdo vyhrál, kdo prohrál. Zkušený pohled na demonstraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

„ČR: Něco začíná... Někdo končí... Tož, včerejší demonstrace na ‚Václaváku‘ byla prostě a jednoduše úspěch... Bylo evidentní, že šlo o cca 100 tisíc lidí. Což evidentně zaskočilo všechny, jak pořadatele (příjemně), tak mainstream a vládu (nepříjemně). Organizace byla profesionální, bylo vidět, že to organizátoři nedělají poprvé a mají už něco za sebou,“ uvedl Měšťan, jenž se v minulosti účastnil mimo jiné odporu proti migrační vlně.

Následně se rozepsal ke skladbě řečníků. „Možná jich bylo až zbytečně moc. Nicméně dobré byly výstupy odborníků k současné energetické krizi. To se pak těžko novinářům píše, že šlo o nějaké dezoláty. Výstup bývalého šéfa zpravodajství ČT Petra Bohuše měl pak o to větší cenu, protože je to profesionál, který ‚kavky‘ zná a vidí, kam se dnes mainstream žurnalistika dostala... Stejně jako projevy o energiích, cenách potravin atd... Dobré bylo, že se už moc nikdo nezabýval covidem, protože to lidi zbytečně rozděluje. Nemám nic proti tomu, když někdo mluví o bohu, ale nevím, jestli se to na demonstraci hodí, ale budiž, ublížit to snad nemůže...,“ napsal. 

Co se týče politiků, bylo podle něj vidět, kdo ví, co a jak říkat a kdo ne. „Například Lubomír Volný promarnil svoji šanci na návrat a v podstatě se rozloučil. Jeho bolestínský projev v podstatě nikoho nezajímal. Svoji šanci prostě prošvihl. Styl, který vedl, už dnes zjevně není pro demonstranty zajímavý... Nakonec byl odejit a pár demonstrantů na něj i pískalo... Úspěch slavil Jindřich Rajchl, který se stává ‚novou až skoro rockovou hvězdou‘ vlasteneckého hnutí. Umí zjevně oslovit dav a dav ho rád poslouchá. Co říkal, mělo hlavu a patu, i když si tím zjevně vysloužil definitivně složku na bisce. Otázkou je, jestli si všechna tato rizika a nejen rizika, ale i to, co vše je a bude potřeba, Rajchl uvědomuje, to ale ukáže až čas. Zatím má zjevně dobře našlápnuto i se svojí stranou PRO...,“ uvedl se slovy, že ostatní byli v podstatě „v dobrém“ do počtu, až na Janu Zwyrtek Hamplovou, která přišla s dobrým sloganem: „Petře, národ se ti vzepře!“

„Novináři těžko mohli zatajit, že Václavák je plný, taky z toho neměli radost a byli překvapení. Není divu, v jejich světě se nic neděje a naše skvělá vláda a EU nás vedou do ráje... Vyjádření premiéra Fialy pak bylo skvělé... Skvělé v tom, že takto akorát nahrává demonstrantům a opozici... To, že je to prostě člověk, který nemá na premiérském postu co dělat, už vidí a vědí všichni... On se o něj Kuba s Blažkem postarají...,“ zmínil dále Měšťan.

A zaměřil se i na neúčast SPD. „Až na generála Blaška, který je v SPD spíš už jen trpěn, se nikdo na pódiu neobjevil. Je to rozhodnutí SPD a má na to právo. Otázkou je, jestli jim to pomůže, nebo ublíží, to se ukáže až u voleb. Nicméně Okamurovi by mohl ujet vlak... V sousedních a evropských zemích už také roste další opozice a původní opoziční strany ztrácejí voliče... Příkladem je Meloniová a její Bratři Itálie vs. Salvini a Lega, kdy Meloniová zjevně vyhraje italské předčasné volby, protože jediná zůstala v opozici, když šel Salvini do vlády s globalisty...,“ zmínil.

„Co dál? Požadavky vyhlášené na konec měly hlavu a patu a jsou naprosto legitimní. Je teď na organizátorech, jak celou věc dál uchopí, ale s přicházejícím podzimem je jasné, že bude problémů přibývat a s tím i dalších nespokojených demonstrantů...,“ řekl.

„Je teď naprosto zásadní, aby se tento vzdor odrazil i v podzimních volbách a podařilo se protlačit někoho z kandidátů opozice na radnice a do Senátu. Osobně jsem spíše pro politická řešení, ale je zjevné, že systém zcela selhává. Proto mají takovéto demonstrace opodstatnění. Je teď na voličích, jestli si to uvědomují. Těch 100 tisíc lidí má rodiny a příbuzné a tak se to postupně nabaluje, takže jich ve finále může být i milion hlasů i více. Těch, co posledně ve sněmovních volbách propadlo... Jisté je, že nás čeká horký podzim a studená zima... Kdo to politicky využije a správně uchopí, má šance na to, aby mohl za čas tuto zemi spravovat... A ten čas se blíží...,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…