Kdyby něco přišlo z EU... Hraba na ČT vysvětloval ústavní změnu

21.07.2021 21:40

Senát pozměnil Listinu práv a svobod tím, že doplnil právo bránit se zbraní. Na toto téma debatoval senátor a místopředseda ústavně-právního výboru Zdeněk Hraba v Interview ČT24. Došlo také na téma prezidenta Miloše Zemana a jeho schopnost vykonávat úřad.

Kdyby něco přišlo z EU... Hraba na ČT vysvětloval ústavní změnu
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Právo bránit sebe i jiné se zbraní za zákonných podmínek v Česku na základě rozhodnutí Senátu doplní Listinu základních práv a svobod. Novela má podle předkladatelů pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v EU.

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí

Ústava nově zakotvuje právo se bránit se zbraní. Podle senátora se jedná o obranu do budoucna, aby zůstala právní úprava nutné obrany taková, jaká je, uvedl senátor v Interview ČT24. Pokud to bude ukotvené v ústavě, evropské sekundární právo pak naráží na ústavní právo členského státu. „A to je hlavně důvod, proč je to v ústavě,“ varoval a dodal, že nová práva jako taková nepřináší, ale blokuje to, aby občané o ta svá práva přišli. To je podle něj snad ještě důležitější.

Někteří kritici z řad Pirátů či KDU-ČSL poukazují na zbytečnost novely. Hraba připomněl, že to není zbytečná právní úprava. „Český stát by mohl uspět v eventuálním sporu s Evropskou unií, pokud by byl nucen omezovat možnost svých občanů se bránit,“ argumentoval a zároveň negoval, že by to podnítilo občany České republiky zájem o zbraně. Splnit podmínky pro držení palných zbraní je velmi složitý, dodal. Kdo se bude moci bránit se zbraní v ruce, v tom se zatím podle jeho slov nic nemění. „Můžete se v mezích nutné obrany bránit,“ pokračoval.

Kromě nutné obrany došlo také na téma schopnosti prezidenta republiky vykonávat úřad. Analýza podle něj obsahovala argumenty, podle kterých se domnívají, že Miloš Zeman neovládá svoji vůli, že vykládá ústavu způsobem sobě vlastním, že vyzrazuje informace, které by vyzrazovat neměl. „Nic z toho není důkazem,“ uvedl s tím, že pokud by Senát takové opatření přijal, Zeman by mohl napadnout usnesení u Ústavního soudu, tak, aby senátoři předložili důkazy. „My nemůžeme přijmout rozhodnutí, pokud ty důkazy a doklady nemáme,“ dodal a připomněl, že Zeman podle jeho názoru moc dobře ovládá svoji vůli, podle svých slov Miloš Zeman moc dobře ví, co říká a dělá. „Můžeme mít různý názor, co Miloš Zeman dělá, ale to nedokládá, že porušuje ústavu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…