Když Češi odejdou z EU, zvolí zlo, napsal spisovatel a udeřil na Klause

07.11.2018 8:35

Spisovatel a nakladatel Martin Vopěnka se domnívá, že po případném vystoupení Česka z EU by vzniklo vakuum, v němž by nová ideologie, postavená na právu zvolit zlo, dostala zelenou. Píše to ve svém komentáři pro Lidové noviny.

Když Češi odejdou z EU, zvolí zlo, napsal spisovatel a udeřil na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus během rozhovoru pro PL

„Václav Nácek se rád trefuje do aktivistů. Ačkoliv sám zdůrazňuje, že je demokrat. Každý má právo na svůj názor. Klidně si v přítmí svého domova myslete, že Zemi hrozí ekologická katastrofa. Ale nechoďte s tím na veřejnost. A už vůbec ne do veřejnoprávní televize do dětských zpráviček. Nechte děti bez názoru. A já dodávám: aby je posléze mohl svou rétorikou oblbnout Václav Nácek. S tatínkem má totiž společné to, že popírá vědecké poznání,“ začal svůj komentář Vopěnka strefováním do otce i syna Klausových. 

Vopěnka následně dodal, že není pravdoláskař, jenž by se považoval za majitele pravdy, ani si neidealizuje západní demokracii. 

„Moderní doba opravdu přináší mnoho absurdního. O migraci si myslím tolik, že máme být milosrdní, ale ne blbí. Nemáme se nechat dohnat k nelidským postojům, ale nemáme ani slepě pomáhat na úkor své vlastní kultury. A myslím si, že civilizace, která tleská nesmyslnému prznění vlastního proroka na divadle, je velmi slabá a zmatená,“ dodal Vopěnka.
 
„Říct, že většina Romů je na dávkách, pokud se to zakládá na pravdě, je také v pořádku. Tady se ale už dostávám k něčemu velmi podstatnému: důležité je, jak to řeknu. Tak například: To, že se Romům nechce pracovat, můžeme chápat jako celkem sympatickou vlastnost. Komu z nás se opravdu chce? Může to být řečeno přátelsky a s respektem. Anebo to může být řečeno tak, že to zasévá nenávist. Tak třeba: ‚Divíte se, česká zdravotní sestřičko, že máte nízký plat? No to se nedivte, když tolik Romů je na dávkách‘,“ poznamenal Vopěnka a uvedl, že tento formulační rámec používá právě Václav Nácek. A podle jeho slov se také Nácek lísá k lidu. 
 
„Uvedu příklad, i když nadsazený: Představte si, že Pepa z hospody prohlásí, že Země je plochá. V obci ovšem žije učitel, amatérský astronom, a ten tvrdí, že Země je kulatá. Začne hospodu přesvědčovat argumenty ze svého oboru. Proč? Protože je elitář. Václav Nácek vysvětlí Pepovi, že má samozřejmě právo na názor a učitel nemá právo se nad něj vyvyšovat. Časem Pepové usoudí, že učitel astronom by mohl svým elitářským postojem ovlivnit děti ve škole. Ať raději neučí. A ještě lépe, když se odstěhuje. Komu se to nelíbí, je samozřejmě také elitář. Protože Pepů je třeba si vážit. V demokracii se neuvažuje, v demokracii se hlasuje. A Pepové vyhráli. Takže jsou v právu,“ podotkl Vopěnka s tím, že Václav Nácek umí jít svým Pepům naproti. 

„Zatím je to všechno jen v latentní podobě. Ale můj židovský instinkt mne varuje. I Václav Nácek ví, že zatím mnoho nezmůže. Potřeboval by, abychom opustili Evropskou unii. Ve vakuu, které by tu pak vzniklo mezi Západem a Východem, to by se to Pepům nabízela nová ideologie. Postavená paradoxně na právu zvolit zlo. Nikdo přece nemá právo zpochybnit zlo, když je zvolené demokraticky. K tomu, aby se to podařilo, je třeba odnaučit lid pokoře. Nenaslouchejte v pokoře učencům, naslouchejte sami sobě,“ uzavřel Vopěnka.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…