Když jste ho našli, tak nám ho dejte. Polsko žádá 98letého esesáka, ale má to háček

29.09.2023 14:08

Polsko učinilo první kroky k vydání příslušníka SS, kterému tleskal kanadský parlament a ukrajinský prezident přitom zatínal zdviženou ruku v pěst. Situace ale není vůbec jednoduchá. Kromě toho, že Kanada a Polsko nemají dohodu o vydávání zločinců, může svoji roli sehrát i esesákův věk. Navíc musí Polsko k žádosti přiložit důkazy o zločinech, kterých se osobně dopustil zmíněný člen Waffen-SS, což s ohledem na dobu, která od nich uplynula, také nebude jednoduché.

Když jste ho našli, tak nám ho dejte. Polsko žádá 98letého esesáka, ale má to háček
Foto: archív autora
Popisek: Heinrich Himmler a příslušníci zločinecké ukrajinské divize SS Galizien.

Jeden z polských ministrů tento týden podnikl kroky k možnému vydání Jaroslava Hunky, 98letého ukrajinského veterána z jednotky Waffen-SS, který sklidil potlesk během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v kanadském parlamentu.

Veterán SS byl v kanadském parlamentu na pozvání Anthonyho Roty, předsedy dolní sněmovny. Ten pozval minulý týden Hunku, který patřil do jeho legislativního obvodu Ontario, na společné zasedání parlamentu.

„Tam nazval Hunku ‚ukrajinským hrdinou‘ a ‚kanadským hrdinou‘, což vyvolalo bouřlivé ovace davu a zdviženou pěst Zelenského,“ píše Washington post (WP) s tím, že tamní židovské organizace ale později uvedly, že Hunka sloužil u 14. divize Waffen Grenadier, jednotky Waffen-SS složené z etnických Ukrajinců.

Waffen-SS byla podle WP nacistická polovojenská síla tvořená klíčovým organizátorem holokaustu Heinrichem Himmlerem.

Ministrem, který udělal první krok k vydání nacistického zločince do Polska, byl podle všeho Przemysław Czarnek. Ten má v polské vládě na starosti vzdělávání, resp. školství.  

Na sociální síť X totiž vložil příspěvek, ve kterém informuje o tom, že s ohledem na skandální události v kanadském parlamentu, které zahrnovaly vyznamenání člena zločinecké nacistické formace SS Galizien za přítomnosti prezidenta Zelenského, podnikl kroky k možnému vydání tohoto muže do Polska.

Situace s vydáním Hunky ale nemusí být v budoucnu vůbec jednoduchá. Kanada nemá s Polskem smlouvu o vydávání, což by mohlo žádost zkomplikovat – stejně jako Hunkův věk, uvedla k tomu kanadská televizní společnost CBC (Canadian Broadcasting Corp.).

Podle ní se k situaci vyjádřil i kanadský generální prokurátor Arif Virani, který uvedl, že ho polská vláda ohledně žádosti o vydání zatím nekontaktovala a že „komentování raných fází procesu vydávání není vhodné“.

„Proces vydávání je citlivá záležitost, která se nakonec dostane na můj stůl ke konečnému rozhodnutí, proto to nemohu komentovat, dokud se skutečně neobjeví na mém stole, protože by to ohrozilo vyšetřování.“

Podle Roberta Currie, profesora práva na Dalhousie University a odborníka na extradiční právo, Kanada nemá s Polskem formální dohodu o vydávání.

„To ale nebrání vydání. Jen to znamená více úkonů a papírování mezi oběma vládami,“ řekl CBC, ale zároveň dodal, že součástí žádosti musejí být z polské strany důkazy, že Hunka spáchal zločin, který by Kanada uznala. Tedy že by Hunka nemohl být vydán jen na základě svého členství v nacistické formaci SS Galizien.

Mezi další komplikace u vydání v Hunkově případě patří podle právníka jeho pokročilý věk a otázka, zda je způsobilý stanout před soudem.

„Hunka by také mohl jakékoli vydání napadnout u soudu, proces může trvat roky,“ uzavřel Robert Currie a naznačil, že vydání 98letého veterána SS se v současné situaci jeví velmi nepravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to ostuda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTeufel , 29.09.2023 15:11:50
všem rádoby demokratických zemí. Samozřejmě ho do Polska nevydají, ale jen tato kauza je malým důkazem, jak se pro “dobro” Západu na podporu Ukrajiny sníží politici.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …