Když nás nechtějí vzít do EU a NATO, tak chceme do Visegrádské čtyřky, ozvalo se z Ukrajiny

31.07.2018 17:15

Před několika lety začala dávat Ukrajina najevo, že by se ráda připojila jak k Evropské unii, tak k NATO. Nic z toho se prozatím nenaplnilo, ale Ukrajina zveřejnila nový cíl. Ráda by se stala členem Visegrádské čtyřky a změnila ji ve Visegrádskou pětku.

Když nás nechtějí vzít do EU a NATO, tak chceme do Visegrádské čtyřky, ozvalo se z Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresba na stěně - ruský medvěd se projíždí po Ukrajině

Ukrajinská agentura Unian oznámila, že Ukrajina by se ráda připojila k Visegrádské čtyřce. Pro české čtenáře tuto zprávu přeložil časopis Argument. V4 by se teoreticky mohla rozšířit už příští rok. Ukrajina si hodně slibuje od slovenského předsednictví této skupiny v příštím roce. Slovensko s Ukrajinou přímo sousedí a mohlo by mít pochopení pro vládu Kyjeva.  

Jenže vztahy V4 a Ukrajiny nejsou právě ideální. „Kvůli politice maďarského premiéra Viktora Orbána vůči maďarské menšině na Ukrajině a také kvůli kritice Euromajdanu z úst českého prezidenta Miloše Zemana,“ píše server.

Navzdory těmto neshodám ale Ukrajina hledí na země V4 jako na vzor zemí, které prošly nezbytnými reformami a po pádu komunistů se na rozdíl od Ukrajiny posunuly o notný kus dopředu. „Slovensko už oznámilo, že v rámci svého předsednictví obnoví tradici čtyř sektorálních kulatých stolů ‚V4 Road Show‘, které se mají věnovat reformám na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…