Knížák se zlobí kvůli autobusu od Černého: Olympijská ostuda

26.07.2012 18:40

Bývalý ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák se na serveru Fragmenty.cz pustil do klikujícího autobusu umělce Davida Černého, který Českou republiku reprezentuje na olympijských hrách v Londýně. Podle Knížáka je to ostuda.

Knížák se zlobí kvůli autobusu od Černého: Olympijská ostuda
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

„I když je sport čím dál tím víc vmanipulováván do zábavního průmyslu a sportovci do rolí dobře placených herců-gladiátorů, přesto vnímám olympiádu jako významný celosvětový svátek, jako oslavu člověčenství v té základní podobě. Proto mě uráží, že český stát (nevím, kdo je za to zodpovědný) posílá do Londýna jako kulturní symbol pouťovou atrakci,“ konstatuje Knížák.

Bývalý ředitel Národní galerie nepovažuje díla Černého za umění, ale pouze za lacinou honbu za slávou. Připomíná, že z jeho Entropy, která urazila v podstatě celou Evropskou unii, byla jen vulgární ostuda a podvod.

„Nám to však nevadí a znovu se prezentujeme na světovém fóru stejným autorem, navíc s lacinou, neuváženě zvolenou atrakcí. Český národ má ve své historii řadu vynikajících uměleckých děl, které patří mezi vrcholy světové kultury a vždy jsou to díla skromná, plná jemné magie a zvláštní jemnosti. (Mimochodem, rád bych zmínil i EXPO 58, kdy jsme ohromili celý svět.) Zdá se, že jsme se po Sametové revoluci stali obdivovateli barnumských způsobů. Je to zkrátka ostuda,“ myslí si Knížák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…