Kníže se v ČT rozzuřil na Zaorálka. Bránil Parkanovou

08.07.2012 14:12

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg považuje Vlastu Parkanovou za nevinnou. Celé její vydání policii je proto podle něj poněkud směšné. Když se Lubomír Zaorálek z ČSSD začal navážet i do Miroslava Kalouska v souvislosti s touto kauzou, kníže se v ČT rozčílil.

Kníže se v ČT rozzuřil na Zaorálka. Bránil Parkanovou
Foto: Repro ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) v pořadu Otázky Václava Moravce

„Já ji považuji za nevinnou,“ prohlásil Karel Schwarzenberg na adresu Vlasty Parkanové v ČT. V Otázkách Václava Moravce ji bránil před vydáním policii, o němž se bude hlasovat v úterý. „Celé to vydání se mi zdá poněkud směšné,“ dodal.

I proto na ni nebude tlačit, aby se sama rozhodla pro vydání. „Je to její záležitost, jestli se tomu vystaví,“ míní předseda TOP 09. Rozhodně prý nebude apelovat na svoji stranu, aby hlasovala určitým způsobem. Kdyby byl sám na jejím místě, příliš by to neřešil. „Já jsem starej ostřílenej kozák, mně je všechno jedno,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce.

Zaorálek ví, proč Kalousek "křičí"

Vydání Parkanové však začal Lubomír Zaorálek z ČSSD spojovat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. „To, že je to nějaký problém, to tady tuší kdekdo,“ narážel na zakázky na ministerstvu obrany. „Je to systém, který pan Kalousek vytvářel,“ dodal s tím, že možná právě proto „křičí“, když se na to chce policie blíže podívat.

V tu chvíli se však kníže Schwarzenberg rozčílil. Podle něj se nezdůrazňuje, že důvod, který je pro vydání Parkanové uváděn, není příliš vážný. Na mysli měl znalecký posudek, který si Parkanová coby ministryně nenechala vypracovat. Kdyby prý byla vážnější obvinění, pak by pro vydání byl. Takto ale ne.

„Rozhodovat o důkazech, to přece vůbec není náš problém,“ poukázal ale Zaorálek. „Mně váš názor upřímně moc nezajímá,“ dodal na adresu Schwarzenberga. „Vám to nepřísluší. Vy jste vláda, která má zákon respektovat. Zdali jste zákon porušili, o tom má rozhodnout soud.“

Ministr zahraničí však naznačil, že policie se chce přes Parkanovou dostat k jiným lidem. A počká si na další argumenty – znalecký posudek mu nestačí.

Bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska ale míní, že policie má více odůvodnění pro vydání než „jen“ posudek. „Spis je pravděpodobně rozsáhlejší,“ naznačil v pořadu. Podle něj se bude zřejmě týkat i výběrových řízení a dalších problémů.

Láska se však obává reakcí Miroslava Kalouska. Podle něj není tak důležité, zdali vyhrožoval vyšetřovatelům, o čemž spekuluje týdeník Respekt. „Kalousek vyhrožoval už do kamery, nejen do telefonu,“ zdůraznil. Spolu s tím se bojí, že nejen ministr, ale i další politici se snaží zasahovat do práce policie. Během posledních deseti let se snaha o omezení její práce prý výrazně zvýšila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…