Komunisté v závěru týdne zhodnotí výsledky voleb

18.10.2018 17:49

Představitelé KSČM budu v pátek a sobotu diskutovat o výsledcích nedávných voleb, které znamenaly pro komunisty ztrátu jediného zástupce v Senátu i řady zastupitelů v obcích a městech. Předseda strany Vojtěch Filip očekává, že bude na sobotním jednání ústředního výboru čelit návrhům na to, aby se vzdal funkce. Odcházet ale nemíní, ve srovnání s ostatními stranami mají podle něj komunisté i přes ztrátu 1 200 zastupitelů stále relevantní počet mandátů.

Komunisté v závěru týdne zhodnotí výsledky voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Filipa vyzval bezprostředně po komunálních volbách k odchodu jeho oponent Josef Skála, který proti němu kandidoval na dubnovém sjezdu a v Nymburku těsně prohrál. Filip označil jeho výzvu za irelevantní. „Názor Josefa Skály mne nezajímá. Kdyby alespoň kandidoval, mohl ukázat, jakou má podporu veřejnosti, ale toho se bál a kandidaturu vzdal,“ sdělil ČTK Filip. Skála kandidoval jako dvojka ve druhém pražském obvodě. Na komunistické kandidátce získal nejvíc hlasů (392), KSČM ale neuspěla.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Filip vyjádřil z výsledku voleb zklamání, upozornil ale na to, že ve srovnání s dalšími stranami mají komunisté stále relevantní počet mandátů. „Vnímám to tak, že KSČM má pořád víc mandátů než nové strany a hnutí nebo ty strany, které odcházejí, jako je TOP 09,“ uvedl s tím, že neříká, že komunisté dopadli dobře.

Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná dnes ČTK řekla, že na sobotním jednání ústředního výboru se budou vyhodnocovat podněty z krajů. „Pak to bude samozřejmě o diskusi, co dál,“ uvedla. Připomněla, že sjezd teprve před půl rokem přišel s plánem přizpůsobit organizační strukturu strany, připravit krátkodobý program v roce 2020 a aktualizovat dlouhodobý program. „Na tom se teď poměrně intenzivně pracuje,“ uvedla.

Výzvy k rezignaci Filipa podle Konečné pravděpodobně přijdou. „Předpokládám, že někteří členové to udělají a ústřední výbor samozřejmě demokraticky rozhodne, zda toto je ta cesta,“ konstatovala. Filip výzvu neočekává v pátek. „Může být samozřejmě nastolena otázka, jak se k takovému návrhu postavit. Předpokládám, že to přednese pražská organizace, ti to mají v návrhu. Jak se k tomu zachováme, bude rozhodnutí kolektivního orgánu. Ostatní kraje takový názor nesdílejí,“ řekl. Odmítl prozradit, jak bude volby hodnotit, nejdřív to chce říct straníkům.

Podle Skály, který členem výboru není, existuje i možnost svolání mimořádného sjezdu strany. Pokud by tak výbor 20. října rozhodl, muselo by se jednání uskutečnit do Vánoc. Pokud by vedení strany vyvodilo z voleb osobní zodpovědnost nebo by k tomu bylo přinuceno, je podle Skály namístě, aby KSČM zhodnotila i svůj postoj k toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Ústřední výbor je nejvyšším orgánem KSČM mezi sjezdy, schází se obvykle jednou za čtvrt roku. K jeho svolání se rozhodli členové vedení podle vysvětlení mluvčí Heleny Grofové kvůli obavám z toho, že by na řádném zasedání výboru v prosinci bylo hodnocení komunálních voleb časově náročné a nezbylo by dost času na to probrat evropské volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…