Koronavirus: Zavřou se letiště? Stejně se to sem dostane, říká hygienička

13.02.2020 10:50

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pořadu Epicentrum serveru Blesk.cz uvedla, že koronavirus se k nám dostane. Zároveň také hovořila o chřipce, která je podle ní skutečným zabijákem, letos si v Česku vyžádala již 23 mrtvých.

Koronavirus: Zavřou se letiště? Stejně se to sem dostane, říká hygienička
Foto: youtube.com
Popisek: Nakažení koronavirem v čínském Wu-chanu padají bezvládně na ulicích.

Chřipka je podle Jágrové velmi záludná. Jako příklad dala také dvě děti, jež letos na toto onemocnění zemřely, dvouleté a osmileté, během jednoho dne. Chřipku podle jejích slov Češi často podceňují, neboť ji řadí k jiným respiračním onemocněním, kdy člověk jen na pár dní ulehne. Chřipka však způsobuje vysoké i svalové horečky, kašel a rýmu.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí

Co je podle ní pak například klíčové, aby se člověk nenakazil od jiného člena rodiny? Například to, nebýt s daným člověkem v přímém kontaktu do jednoho metru. Zároveň je důležité si také hodně mýt ruce. Například po opuštění MHD, když jde člověk jíst či kouřit. Podle ní jsme nyní těsně před vrcholem chřipkové epidemie.

Důležité je podle ní také očkování. „Data uvádí, že máme pětiprocentní proočkovanost. U rizikových skupin je to 20 procent. Přitom tam by to mělo být 70 procent,“ uvedla Jágrová s povzdechem. Zároveň dodala, že očkování by mělo být uchopeno v legislativě, jak je tomu ve světě – například na pracovištích JIP, porodních odděleních či anesteziologii by podle ní měl být personál očkovaný. 

Když přišla řeč na koronavirus, podle Jágrové se Češi do Číny dívají s příliš velkými obavami, místo toho, aby se zajímali o pro nás nebezpečnější chřipku. Zároveň podle ní hygienici počítají s tím, že koronavirus se do Česka dostane. „I když se uzavřou letiště a budou všichni kontrolováni, jak se plánovalo – to je mimochodem nereálné. Nemáme na to kapacity,“ uvedla Jágrová. Podle ní je důležité nepanikařit, protože předpoklady dle jejích slov směřují k tomu, že se nemoc povede zvládnout. 

„Asi v tom hraje roli nejistota. My ten virus neznáme. Vezměte si, že tuberkulóza je staletí stará, a i tak nás stále dokáže překvapit,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…