Krachy ve velkém, města duchů. Nepěkná vize pro letošní Německo

04.02.2024 10:22

Až 5 tisíc obchodů letos v Německu zkrachuje. Centra některých měst se promění v zóny duchů. Až tak zlé to prý bude v roce 2024. Ministr hospodářství Robert Habeck v této situaci požaduje daňové úlevy a pobídky pro firmy. I když jedním dechem přiznal, že německá státní kasa nemá na rozhazování, a i v roce 2025 se bude muset na všech úrovních v Německu šetřit. V koalici sociálního demokrata Olafa Scholze tím navíc vyvolal neshody.

Krachy ve velkém, města duchů. Nepěkná vize pro letošní Německo
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Kdo jde dnes nakupovat, měl by si obchody pořádně prohlédnout. Brzy mohou zmizet!“ Těmito slovy popsal nejčtenější německý list Bild hospodářkou situaci v ekonomicky nejsilnější zemi EU – v Německu. Dovolává se prohlášení prezidenta Obchodní asociace HDE Alexandera von Preena, podle něhož dva roky covidu a následná energetická krize zasadily německým obchodům tak tvrdou ránu, že v roce 2024 bude minimálně 5 tisíc z nich nuceno ukončit svůj provoz.

A to podle něj jen urychlí příchod dalších problémů. Pokud totiž v centrech měst uzavřou některé obchody, lidé přestanou mít důvod do centra jezdit, tím začnou trpět další obchodníci, až se nakonec centra některých měst mohou proměnit v zóny duchů.

„Mnoho center měst se dostává do bodu zlomu, kdy už není naděje na revitalizaci v dohledné době. Prázdná výloha následuje prázdnou výlohu. Pokud je určitý počet obchodů prázdný, centrum města se stává neatraktivní,“ upozornil Alexander von Preen. V důsledku toho se podle něj centra měst „postupně propadají do propasti“. Aby situaci dokreslil, sáhl ještě k jednou příměru. „Když jsou maloobchodníci nachlazení, centrum města dostane zápal plic.“

Podle prezidenta Obchodní asociace HDE nastal nejvyšší čas k zatažení za záchrannou brzdu. Na záchraně center měst musí podle jeho názoru spolupracovat místní samospráva s kulturními institucemi, s řemeslníky i s obchodníky. Než bude definitivně pozdě.

Do problémů se ostatně dostal i berlínský obchodní dům KaDeWe, který je v provozu od roku 1907 a především v časech studené války se stal symbolem toho, co všechno si mohou dopřát lidé na Západě, zatímco lidem žijícím v komunistickém bloku je to odepřeno. Teď se tento symbol Západu dostal do insolvence. Slavnému obchodu prý zlomilo vaz obří nájemné, které musel platit.

KaDeWe Group uvedla, že „přehnaně vysoké nájmy“ v Berlíně, Hamburku a Mnichově „z dlouhodobého hlediska téměř znemožňují dosažení zisku.“

Od začátku pandemie se nájemné zvýšilo o 37 %, uvedla společnost.

„Není pochyb o tom, že skupina může mít silnou budoucnost s normálním nájemným,“ dodal generální ředitel KaDeWe Michael Peterseim.

O problémech slavného berlínského obchodního domu, stejně jako o problémech spřízněných obchodů v Hamburku a Mnichově, informoval např. server Deutsche Welle.

Ministr hospodářství Robert Habeck v této situaci požaduje daňové úlevy a pobídky pro firmy.

„Také vidím, že celkově máme zdanění právnických osob, které již není mezinárodně konkurenceschopné a dostatečně příznivé pro přísun investic,“ řekl pro Welt am Sonntag. „Přesně proto bychom se měli zamyslet nad tím, jak budeme například financovat daňové úlevy a daňové pobídky pro investice do budoucna, abychom skutečně uvolnili ekonomické síly.“ Bohužel podle Habecka existuje „extrémně úzký finanční prostor“ pro federální, státní a místní samosprávy. „A ano, určitě budeme muset šetřit, a to i v rozpočtu na rok 2025,“ řekl.

Jenže podle serveru německého listu Die Welt tím rozzlobil svého koaličního partnera ministra financí Christiana Lindnera z liberální FDP, který si stěžuje, že Habeck se svým požadavkem vyrukoval bez konzultace s koaličními partnery.

Lindner je stejně jako Habeck přesvědčen, že musí dojít k některým změnám, aby se podařilo nastartovat hospodářský obrat, ale pochybuje, že je Habeckův nápad tím nejlepším.

„Nicméně nejsem přesvědčen o konkrétním návrhu zadlužit se v řádu stovek miliard eur za účelem vyplácení dotací na úvěr. Tímto způsobem bychom zdeformovali sociálně tržní hospodářství.“ Lindner místo toho navrhl „dynamizační balíček“, který počítá s rozhýbáním trhu práce a se snížením byrokratické zátěže pro firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německá vláda věří USA, že až dobudou Rusko , podělí se a zase zbohatnou. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 04.02.2024 10:45:15
Tak už kdysi USA slibovalo pojďte snámi na Irák, a pak se podělíme, a dopadlo to tak, že USA naříkají, že prodej Irácké ropy nepokrává náklady na válku,a ostaní nedostali nic.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…