Kvůli dotacím přijede do ČR eurokomisař. Bude mluvit i s Nečasem

15.03.2012 16:04

Kvůli problémům s čerpáním dotací z evropských fondů přijede příští týden do Prahy eurokomisař Johannes Hahn. Jednat bude s různými členy vlády včetně premiéra Petra Nečase.

Kvůli dotacím přijede do ČR eurokomisař. Bude mluvit i s Nečasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas hovoří ke spolustraníkům

"Bude jednat s řadou členů vlády včetně mě, jsme takto domluveni na základě rozhovoru z minulého týdne," uvedl premiér Petr Nečas. Johannes Hahn je totiž evropský komisař pro regionální záležitosti.

"Teď je stanoven jasný postup, jak situaci řešit, předpokládám, že všichni ministři, kterých se úkoly týkají, budou velmi vehementně pracovat na tom, aby byl problém do poloviny roku vyřešen a nebyly s proplácením z fondů EU problémy," ujišťuje Nečas.

Česká republika má mimo jiné potíže s programem z ministerstva školství nazvaným Vzdělání pro konkurenceschopnost. Česko by totiž mohlo celkově získat až dokonce 53 miliard korun, bojí se ale, že by ho mohla Evropská komise odříznout.

Vládu za fondy kritizuje i opozice. "Může to způsobit vážné problémy letošnímu státnímu rozpočtu. Vláda si naplánovala, že letos vyčerpá z fondů EU více než 100 miliard korun. Vzhledem k tomu, že už loni byl problém s čerpáním, tak jakékoliv pozastavení zpětného proplácení znamená vážný problém pro ministerstvo financí," obává se předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hahn už o problému telefonoval s premiérem. V Praze bude jednat s řadou ministrů. V telefonátu zatím označil za nejslabší místo českého čerpání peněz systém auditů řízených ministerstvem financí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…