Lékaři bez hranic se nezúčastní humanitárního summitu v Turecku. Zde je důvod

05.05.2016 20:25

Na konci května se bude v tureckém hlavním městě Istanbulu odehrávat Světový humanitární summit (WHS). Ten letošní však bude zlomový. Jedna z největších a nejznámějších humanitárních organizací, Lékaři bez hranic (MSF), totiž oznámila, že se neúčastní. Nemá to podle nich totiž význam. Informuje The Guardian.

Lékaři bez hranic se nezúčastní humanitárního summitu v Turecku. Zde je důvod
Foto: OSN
Popisek: OSN

Podle MSF je summit jen „fíkovým listem dobrých záměrů“, který má za úkol všechny ujistit, že je všechno v pořádku, žádnou velkou akci však na pomoc těm nejohroženějším lidem na světě nepodnikne.

Mnozí však istanbulský summit vidí jako možnost k ukončení „největší humanitární krize našeho života“.

Očekává se, že se jej zúčastní na pět tisíc lidí včetně osobností politického i obchodního sektoru, humanitárních a neziskových organizací. Cílem je „znovu inspirovat a oživit oddanost lidstvu a obecnosti humanitárních principů“.

MSF však v summit již zcela oficiálně nevěří a vnímají ho jen jako zástěrku, která má světu ukázat, že to s ním mezinárodní společenství myslí dobře, rozhodně však ale nedosáhne těch cílů, které si na summitu stanoví.

„Již nadále ani nedoufáme, že se na WHS budou projednávat slabiny humanitárních aktivit a nouzových reakcí, obzvlášť v oblastech konfliktů nebo během epidemických situací,“ stojí v prohlášení MSF. Místo toho se totiž WHS jen pokouší udělat z humanitární pomoci širší agendu, aniž by však lpěli na povinnostech a standardech státu dodržovat jejich závazky.

MSF se velmi ostře vyjádřilo na adresu mezinárodní komunity, která podle nich naprosto nerespektuje humanitární právo vzhledem k tomu, kolik nemocnic MSF se stalo terčem útoků ze všech stran konfliktů. MSF ani nevěří, že by se diskutující na summitu k tomuto tématu vůbec dostali.

„Vzhledem k pokračujícímu šokujícímu porušování mezinárodních humanitárních zákonů a uprchlických práv účastníci WHS budou dotlačeni ke konsenzu ohledně nespecifikovaných, dobrých záměrů ve snaze ‚dostát normám‘ a ‚ukončit potřeby‘,“ stojí dále v prohlášení. „Ze summitu se stal fíkový list dobrých záměrů, který umožňuje, aby tyto systémová narušení, navíc ze strany států, byla zcela ignorována.“

MSF vidí problém především v tom, že se k tomuto konsenzu budou muset zavázat všichni účastníci, tedy neziskové organizace, státy, organizace OSN a mnozí další, čímž se minimalizuje odpovědnost vlád jednotlivých zemí za jejich dodržování. Navíc půjde o zcela nezávazná prohlášení.

Podle MSF totiž tato prohlášení nijak neřeší situaci, které je organizace vystavena v Sýrii, Afghánistánu, Jemenu či například Jižním Súdánu, ani nijak nepomůže uprchlíkům, kteří jsou v Řecku, Turecku, Makedonii či Austrálii. WHS považují takřka za pokrytecký a především nefunkční.

Přesto OSN minulý týden přijala rezoluci, jejímž cílem je ochránit nemocnice a jejich pracovníky před nebezpečím, které vyplývá z množících se útoků na zdravotnická zařízení. Učinila tak poté, co se nemocnice v Aleppu stala terčem náletů, při kterých zahynulo 55 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…