Lidé mohou navrhovat vlastní poštovní známky. Musí mít ale 190 tisíc

18.08.2012 9:17

Lidé či firmy si od tohoto týdne mohou navrhovat poštovní známky. Česká pošta tím prolomila pravidlo, že na zmákách mohou být jen nežijící významné osobnosti, hlavy státu nebo různé umělecké motivy. Napsal v sobotním vydání deník MF Dnes.

Lidé mohou navrhovat vlastní poštovní známky. Musí mít ale 190 tisíc
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Vydávání vlastních známek má podpořit listovní zásilky, jejichž objem dlouhodobě klesá. „Firmy, kterélistovku stále používají, mohou vlastní známky využít jako zajímavý marketingový nástroj. Je to mířeno hlavně na velké firmy,“ řekl MfD Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby České pošty.

V zahraničí jsou soukromé známky poměrně běžné. Česká pošta doufá, že získá nový byznys a nahradí ztráty za listovní zásilky. Pošta přitom na dopisech, pohledech a balících ročně získá 6,5 miliardy korun, z toho připadá na známky 1,22 miliard.

Nejmenší objednávka vlastních známek přijde na 190 tisíc

Lidé si budou moci objednat nejmenší emisi 600 archů po 25 známkách. Jedná se o 15 tisíc známek za 10 korun. Podle MfD tedy člověk zaplatí 150 tisíc a navíc 40 tisíc korun za tisk. Na jeden arch přitom bude možné umístit 25 rozdílných motivů.

„Tržby z této nové služby je těžké předpovídat, možná nepůjde ani o miliony korun, ale primárně jde především o to, nabídnout lidem něco nového a také se pokusit zmírnit propady v počtu listovních zásilek,“ vysvětluje Janík deníku.

V Česku vydává známky ministerstvo průmyslu a obchodu. Jejich producentem je Česká pošta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…