Lodě NATO začínají zasahovat proti pašerákům uprchlíků. Novinář Palata píše o zásadním zlomu

12.02.2016 13:33

Za zlom v nynější migrační krizi označuje v dnešní Mladé Frontě Dnes její redaktor Luboš Palata nejnovější rozhodnutí Severoatlantické aliance o nasazení vojenských lodí do boje proti pašerákům migrantů na tureckém pobřeží. Podle Palaty již plavidla Aliance vyplula od Kypru a během dneška budou na místě.

Lodě NATO začínají zasahovat proti pašerákům uprchlíků. Novinář Palata píše o zásadním zlomu
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Palata poukázal na to, že co evropské osmadvacítce trvá skoro bez výsledku měsíce, dokáže NATO zvládnout během několika hodin. „Místo summitů, zdlouhavých dohod státníků, debat parlamentů stačí jeden rozkaz,“ pochvaluje si.

Upozorňuje, že od momentu, kdy německá kancléřka Angela Merkelová jen tak mimoděk vznesla na společné tiskové konferenci s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu žádost, aby NATO pomohlo se zvládnutím migrační krize, neutekly ani tři dny a je hotovo.

Ve středu se k Německu a Turecku přidalo Řecko, v noci na včerejšek odsouhlasili operaci k zastavení přílivu migrantů do EU ministři obrany zemí Aliance. A včera ráno vydal vrchní velitel sil NATO, americký generál Philip Breedlove, rozkaz k „bezodkladnému provedení akce“. „Vyplují okamžitě,“ oznámil po poledni generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Palata upozorňuje, že lodi NATO mají na rozdíl od plavidel Frontexu či Lékařů bez hranic jednu výhodu. Nebudou prý migranty plující k Řecku jen zachraňovat a převážet do unijních přístavů, naopak odvezou je zpět do Turecka, jež podle agenturních zpráv s tímto postupem vyjádřilo souhlas.

První skupina lodí má dorazit do vod mezi Řeckem a Tureckem už během dneška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…