Luboš Palata cituje z německých novin: Politici NATO vám to nahlas neřeknou, ale Trumpa považují za klinický případ

14.07.2018 9:55

I když všichni američtí prezidenti podporovali po druhé světové válce sjednocování Evropy, tomu současnému, Donaldu Trumpovi, se líbí její rozpad, říká redaktor MF Dnes Luboš Palata. Evropští státníci se podle něj už naučili při Trumpových extempore navenek zachovávat klid, ale uvnitř už ztrácejí trpělivost. „Evropská unie je pro Trumpa soupeř,“ dodává.

Luboš Palata cituje z německých novin: Politici NATO vám to nahlas neřeknou, ale Trumpa považují za klinický případ
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„K EU se Trump už dlouho chová ne jako k partnerovi, ale mnohem více jako ke konkurentovi, jehož se snaží všemožně oslabit,“ uvedl Palata ve svém textu v deníku Mladá fronta Dnes. Je to podle něj vidět nejen na faktu, že Trump v podstatě ignoruje své protějšky v čele Evropské unie, tedy Donalda Tuska a Jeana-Clauda Junckera, jako partnery k jednání. Ale především v tom, jak Trump neskrýval radost, když referendum o brexitu dopadlo v neprospěch setrvání Británie v Unii.

Byl to totiž zcela opačný postoj, než jaký zastával Trumpův předchůdce, v době referenda už dosluhující americký prezident Barack Obama. „Ten vyzýval Brity, aby z Unie neodcházeli,“ připomněl redaktor. A nebyl to navíc prý žádný zkrat, ale setrvalý postoj, který Trump nezměnil ani po svém nástupu do Bílého domu. Zastavil také pokročilá jednání o americko-unijní dohodě o Transatlantickém obchodním partnerství.

„Posledními kroky v podobě zavádění cel na evropské výrobky dostává vztahy mezi USA a unijní osmadvacítkou na pokraj obchodní války,“ říká Palata s tím, že podobný tvrdý rozpor je také v oblasti boje proti globálnímu oteplování, kde Trump odstoupil od Pařížské klimatické dohody, zatímco EU pokračuje v jejím naplňování. Do další pře se Trump s Evropany dostal ohledně dohody o íránském jaderném programu, a dalo by se pokračovat, připomněl redaktor.

Trumpův přístup k Evropské unii jako konkurentovi se podle Palaty projevil i při včera započaté návštěvě Británie. V rozhovoru pro list The Sun prezident vyjádřil nespokojenost s tím, že britská premiérka Theresa Mayová ustoupila od myšlenky „tvrdého brexitu“, který by prakticky úplně zpřetrhal vztahy s Unií, a pokouší se nyní s Bruselem dohodnout měkkou variantu. A tedy model vztahů vzdáleně podobných tomu, jaké mají s EU Švýcarsko či Norsko.

To se však podle Palatových slov Trumpovi vůbec nelíbí. „Pohrozil dokonce, že to může být překážka v uzavření dohody o volném obchodu Británie s USA, kterou po brexitu Londýnu slíbil,“ dodal redaktor s tím, že poté tomu Trump nasadil korunu, když řekl o exministru zahraničí Borisi Johnsonovi, který na protest proti obratu k „měkkému brexitu“ odstoupil z funkce, že by byl „skvělý premiér“.

Americký prezident sice tímto v Británi vyvolal obrovské pozdvižení, ale jak je jeho zvykem, opět rychle obrátil. „Po včerejším setkání s Mayovou už tvrdil, že změna taktiky ve vyjednávání s Unií dohodě USA s Británií nijak nevadí,“ uzavřel Palata s tím, že evropští státníci se už naučili při Trumpových extempore navenek zachovávat klid, ale uvnitř už ztrácejí trpělivost.

„Neříkají to veřejně, ale většina šéfů států a vlád zemí NATO považuje amerického prezidenta za, přinejmenším v politickém smyslu, klinický případ,“ napsaly německé Süddeutsche Zeitung.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…