MPSV zmírnilo návrh snížení dávek na bydlení, dál s ním počítá

08.06.2018 21:30

Ministerstvo práce zmírnilo své návrhy na citelné snížení dávek na bydlení početným rodinám a obyvatelům ubytoven. Dál ale počítá s menšími částkami a zmenšením okruhu lidí, kteří by měli mít na pomoc nárok. S novelami, které vyvolaly kritiku odborníků, radnic, krajů, odborů i některých politiků, vedení resortu dál počítá a stáhnout je nehodlá. Novinářům to dnes řekla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO), napsala ČTK.

MPSV zmírnilo návrh snížení dávek na bydlení, dál s ním počítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Kvůli chystaným změnám dávek na bydlení by se měla příští týden sejít Sněmovna na mimořádné schůzi. Požádali o ni lidovci, k nim se přidali Piráti, TOP 09 a STAN.

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení. Příspěvek patří do státní sociální podpory, doplatek do pomoci v hmotné nouzi. Dávky se vypočítávají z normativních nákladů, které každý rok podle cen nájmů a energií stanovuje vláda. Ministerstvo původně navrhlo, aby se lidem v ubytovnách započítávala jen polovina normativu místo nynějších 80 procent. Nyní resort své představy o něco zmírnil, mělo by to být 60 procent normativu. Původně se měl snížit také příspěvek početným rodinám, čtyři členové a víc by dostali maximálně dávku jako tříčlenná domácnost. Tento plán z novely vypadl. Přísnější posuzování a omezení nároku na pomoc ale v normě zůstává.

„V médiích běží informace o parametrech, které ale byly po připomínkovém kolečku už upravovány. Jedná se o novely, abychom snížili nadužívání a zneužívání dávek. Nejedná se o hromadné zastavení vyplácení,“ uvedla Němcová. Podle ní se změny dotknou zlomku lidí.

Podle návrhu by lidé mohli přijít ale o stokoruny měsíčně. Odborníci varují, že by bez střechy nad hlavou mohly skončit stovky lidí a situace dalších tisíců domácností by se mohla výrazně zhoršit. Stejný názor mají zástupci některých krajů, radnic, odbory, ombudsmanka i opoziční politici.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mají novely mířit na nepoctivé pronajímatele. „Šmejdi, obchodníci s chudobou, kteří dovážejí lidi na sídliště v Janově, tak to je opatření proti nim,“ řekl dnes Babiš.

Výdaje na dávky na bydlení i počet příjemců v posledních letech klesají. Letos v březnu úřady práce vyplatily 215.300 příspěvků a 44.900 doplatků, před rokem to bylo 233.500 příspěvků a 64.400 doplatků. Letos v prvním čtvrtletí se na dávky na bydlení vydalo 2,53 miliardy korun, v minulém roce 2,92 miliardy.

Na příspěvek nyní dosáhnou lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde v zemi 30 procent. Doplatek získají ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení. Má jim dorovnat výdaje za byt tak, aby jim zbyla částka na živobytí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…