Martincův pád je prý varováním: Bradáčová může získat velkou moc

23.04.2013 8:31

Odchod šéfa protikorupční kriminálky Tomáše Martince představuje vyústění jeho sporu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Pnutí mezi policisty a návladními, kteří mají při potírání zločinu spolupracovat, podle komentátora Petra Fischera nikdy nejsou dobré. Ale na druhou stranu není dobré ani to, pokud má jedna ze stran výraznou převahu.

Martincův pád je prý varováním: Bradáčová může získat velkou moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Na názorové stránce Hospodářských novin Fischer píše, že v tomto sporu byl tlak na Martince enormní. Jednak svou prací odčiňoval škraloup z minulosti, kdy se jako náměstek podílel na činnosti protikorupční policie v době, kdy spíše „zametala“ kauzy, a jednak populární státní zástupkyně měla mnohem lepší politické krytí.

Jeho odstoupení se tak prý dá vnímat jako „ústup moudřejšího“, který si uvědomí, že další boj nemá smysl. Osobně to pro něj znamená naději na slušnou budoucnost v policii nebo jinde. Vyčistí se vzduch a pak bude možné v klidu vyšetřit, co bylo pravdy na obviněních Bradáčové vůči práci Martincových detektivů.

Lenka Bradáčová tak opět posílila svou pozici. Po tomto krátkém procesu s elitním detektivem už si nejspíš žádný policista netroufne jít se státní zástupkyní do střetu. Tento stav však nemusí být ideální. „Na místě by možná už byla jistá střízlivost a skeptický odstup. Pevná a přísná ruka vrchní státní zástupkyně je v boji s českým úplatným prostředím jistě velmi dobrá a potřebná věc, neměla by ale jako politicky podporovaný nástroj fakticky vládnout i nad policií,“ varuje komentátor.

Policejní detektivové a žalobci by při vyšetřování zločinů měli být partnery, kteří si ovšem každý jedou po své koleji. I z každodenního života prý víme, že je lepší se občas „chytnout“, než když stále automaticky vítězí názor jedné strany.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…