Měli by vás zažalovat, ale místo toho vám platí tisíce korun. Debata o hubnutí nabrala u Jílkové nečekané grády

14.01.2016 22:48

Vánoční svátky skončily a mnozí lidé řeší kardinální otázku, jak zhubnout. Obézních lidí v Česku totiž přibývá. O tom, jak zdravě zhubnout, se diskutovalo také u moderátorky Michaely Jílkové v pořadu Máte slovo České televize. Debata se vedla o detoxikaci, dietě z doby kamenné a jiných radách, které ovšem podle lékařů mohou někoho i zabít. Před kamerami proto padly výhrůžky soudní žalobou. A došlo i na poslance.

Měli by vás zažalovat, ale místo toho vám platí tisíce korun. Debata o hubnutí nabrala u Jílkové nečekané grády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Ve studiu se sešli obezitolog, předseda České společnosti tělovýchovného lékařství MUDr. Martin Matoulek Ph.D., gastroenterolog, vedoucí metabolické JIP II. interní kliniky centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice, Doc. MUDr. Pavel Kohout PhD., prezident Asociace výživových poradců ing. Ivan Mach, výživový poradce ing. Martin Škába, konzultant a poradce Michal Turna, bývalý člen skupiny Maxim Turbulenc Pavel Vohnout (Kyklop) a další.

Bylo by to téměř na to vás zažalovat

Výživový porace Škába se hned v úvodu rozpovídal o detoxikaci organismu. Ta prý snižuje množství tuků v těle a navíc nás zbaví parazitů či virů. „Jsem zastáncem toho, že stravou a nerovnováhou v těle se podobné nebezpečné organismy mohou vyskytovat,“ prohlásil. Někdo je tam může mít a někdo ne.

Doktor Kohout se svému předřečníkovi vysmál. „Bylo by to téměř na to vás zažalovat. Je to naprostá snůška nesmyslů,“ spustil kanonádu odborník. Za to, že šíří takovéhle věci, ale bohužel nenese žádnou odpovědnost, což je zásadní chyba. Přitom rady pana Škáby stojí několik tisíc korun, na což upozornila moderátorka Jílková. Martin Matoulek k tomu doplnil, že zbavit se tuku není a priori špatně, protože v tuku se tvoří záněty. Otázkou ale je, jak jinak se tuku zbavíme než prací svalů.

Pavel Vohnout se ptal, co to vlastně znamená detoxikace. Sám se „detoxikoval“ toliko čistou vodou, kterou si nemůže ublížit. „První věc je srovnat si to v hlavě,“ poznamenal někdejší člen skupiny Maxim Turbulenc. „Veškeré nemoci vycházejí z hlavy, i tloušťka je nemoc,“ doplnil. Prášky na hubnutí považuje za velký podvod.

Škába si trval na tom, že jeho metody jemu samému prospívají. Sám je načerpal u čínských a jiných alternativních lékařů. Doporučuje např.  ráno převalovat olej v ústech, navázat na něj bacily a pak je vyplivnout. Podle lékařů ve studiu je to ovšem nesmysl. „Mně to připadá, jako když myšička vařila kašičku,“ přisadil si pan Vohnout.

O postavení výživových poradců rozhodli poslanci

K dovršení všeho zlého doktor Kohout poukázal na to, že své klienty posílá i na rozbory krve. Škába to připustil a doktor Kohout se okamžitě ptal, zda vlastně pan Škába rozumí tomu, co vyčte z rozboru krve. „Člověk může jeden den zametat ulice a druhý den se může stát výživovým poradcem, a to absolutně bez žádné kvalifikace,“ rozčílil se lékař. Prezident Asociace výživových poradců ing. Ivan Mach se bránil, že o postavení výživových poradců rozhodli poslanci. To oni určili, že nepotřebují kvalifikaci. A pokud se to někomu nelíbí, ať to nevyčítá poradcům, ale poslancům.

Následně bránil fungování výživových poradců. Nikdo se po absolvování našich kurzů nestává výživovým poradcem, věnují se sobě. Tyto kurzy trvají šest dnů a na závěr lidé píší test. Škába doplnil, že lidé k němu chodí např. s problémy se zácpou. A to možná neměl říkat.

„To už je na žalobu, protože dáváte lidem rady, ke kterým ale nemáte vzdělání,“ udeřil doktor Kohout. „K lidem, jako jste vy, chodí řada lidí a pak se bohužel k lékaři dostávají příliš pozdě,“ doplnil. V konečném důsledku to může vést i ke smrti pacientů. Pan Škába kontroval, že k němu chodí i pacienti po návštěvě obezitologa a nechápou, proč jim předepsal antidepresiva místo opravdového léčení.  

Dieta z doby kamenné

Ve druhé polovině došlo také na dietu z doby kamenné, kterou propaguje pan Michal Turna, na tzv. paleodietu. „Nedoporučuji mléčné výrobky, luštěniny a lepek, který je hodně rizikový,“ varoval propagátor této diety. V tu chvíli se znovu ozval lékař Pavel Kohout. „Je nutné podobné blázny pouštět do televize? Já mám strach, že se lidé budou řídit podobnými radami. Takovýhle blázen doporučí nejíst lepek, ale nenaordinuje standardní bezlepkovou dietu,“ zesiloval hlas před kamerou lékař.   

Michal Turna obratem varoval, že nám škodí i příliš mnoho fruktózy, a doktor Kohout se znovu neudržel. „Co to tady doporučujete za hlouposti, vždyť fruktóza je i v ovoci,“ kroutil hlavou odborník. Nad řadou tvrzení výživových poradců se jen usmíval, kdyby je totiž bral úplně vážně, musel by plakat.

Následně se ke slovu znovu dostal pan Vohnout. „To tělo je na něco zvyklé, a když najednou začnete jíst jen zeleninu, tak se po měsíci zblázníte, provedete útok na lednici... Moje dietoložka z Kanady mi zakázala cvičit, protože když přestanete cvičit, tak to naberete zpátky. Psal jsem si na lísteček, co jsem snědl, a přesvědčoval jsem se, že se musím změnit.“

Psycholožka z publika k tomu poznamenala, že člověk si udrží váhu jen tehdy, když dělá něco, co je mu blízké. „Pokud mi výživový poradce řekne, že nemám jíst mléčné výrobky, ačkoli je mám ráda, tak takový člověk se bude týden trápit a pak to poruší. Takhle se lidé protrápí životem s dietami.“ Obezitolog Matoulek doplnil, že je každý člověk jiný. U některých lidí stres vyvolává např. chuť na sladké.

Mladá žena z publika prozradila, že byla u výživového poradce, zaplatila mu tisíc korun a on jí sestavil týdenní seznam jídel s obecnými radami. „Neřekl mi vlastně nic nového, za co si tedy ten poradce vzal tisíc korun?“ ptala se mladá žena. Inženýr Mach oponoval, že záleží především na každém člověku, jak se ke svému tělu postaví. „Nemůžeme mít zodpovědnost za chování klienta,“ argumentoval.

Doktor Kohout poznamenal, že se mu tak potvrdila již zmíněná myšlenka. Výživoví poradci dávají dobré rady, berou za to peníze a nenesou žádnou zodpovědnost. Pavel Vohnout se otočil k lékařům a prohlásil: „Já věřím mnohem více vám než tam těm šarlatánům.“ A ukázal na výživové poradce. To ovšem nemění nic na tom, že doporučuje především konzultace s psychologem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…