To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

24.04.2024 10:21 | Komentář

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a potom souseda, co měl pušku a volil SPD,“ jásá policista v aktuálním dílu série ČT Stíny v mlze. Vyšetřování střelby na Ukrajince se odehrává v prostředí plakátů s Hitlerem a internetových poznámek o „střílení úkáček“. Značně tendenční vyobrazení českého maloměsta bylo podle obhájců svobody slova v podstatě oslavou internetových udavačů. Podle poslankyně Maříkové je otázkou, jestli na tyto indoktrinace mají přispívat čeští koncesionáři.

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Stíny v mlze, seriál ČT. Kontroverzní epizoda se střelbou ve škole

Mezi detektivními sériemi, které se staly značkou České televize za působení ředitele Petra Dvořáka, se „ostravská“ kriminálka s Petrou Špalkovou a Jiřím Vyorálkem vždy trochu vymykala. Stíny v mlze představovaly dvojici kriminalistů, kteří v Moravskoslezském kraji sami nevedou příliš utěšený život.

Po první řadě, vysílané v roce 2022, bylo v loňském roce vyrobeno dalších dvanáct dílů. Nasazeny měly původně být už na začátku roku. Nakonec se ale ČT rozhodla jejich vysílání odložit. Důvodem byl třetí díl s názvem Snadné cíle, který by podle programového ředitele Milana Fridricha mohl být v lednu vnímán citlivě v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě UK.

„V reakci na události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se Česká televize rozhodla druhou řadu Stínů v mlze v původním termínu nenasadit. Citlivě vnímáme celospolečenskou situaci a zásadním důvodem programové změny byl obsah třetí epizody, ve které dojde ke střelbě na základní škole. I přes to, že byly scénáře pro druhou řadu dokončeny už v roce 2022, inkriminované scény natočili filmaři na jaře loňského roku a jedná se o fiktivní příběh, tak Česká televize považuje uvedení druhé řady v současné době za nevhodné,“ vysvětloval ředitel Fridrich.

K odvysílání „školního“ dílu došlo toto pondělí. A střelba ve škole rozhodně nebyla jedinou kontroverzí, která se v ději objevila.

Sám název „Snadné cíle“ odkazuje ke střelbě na ukrajinské dělníky, která je v tomto díle vyšetřována. Útok ve škole je až závěrečným vyústěním.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta věta, že , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 24.04.2024 12:00:23
"má pušku a je volič SPD", mě také praštila do uší. Ční z toho snaha uděla apriori z každého voliče parlamentní strany SPD militantního, nebezpečného a neonacisticky smýšlejícího člověka. A to vidím jeko velmu zavádějící a nebezpečné. Tohle již docela dost připomíná televizní tvorbu z let normalizace, kde se v některých dílech také promítala tehdejší ideologie. To se tvůrcům seriálu fakt nepovedlo.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…