Mezi Sobotkou a Babišem se teď něco strhne, referují noviny po sjezdu ČSSD. A je toho ještě mnohem víc

16.03.2015 8:14

Pondělní tisk přináší obsáhlé zhodnocení 38. sjezdu ČSSD. Ústředním motivem analýz a komentářů je premiér a staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž prý ze sjezdu odešel posílen. Na růžích ale zřejmě ustláno mít nebude. Čeká ho prý tvrdý souboj s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a pozor by si měl dát i na vnitrostranickou opozici.

Mezi Sobotkou a Babišem se teď něco strhne, referují noviny po sjezdu ČSSD. A je toho ještě mnohem víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka je napříč pondělním tiskem hodnocen jako jasný vítěz sociálnědemokratického sjezdu. Získal silný mandát k vedení ČSSD, do vedení si prosadil své lidi a nakonec prošla i změna stanov, byť v omezenější formě, než jaká byla původně navrhována.

Čas na oddech ale Sobotka dle tisku mít nebude. Noviny ze „stáje“ předsedy hnutí ANO Andreje Babiše – MF Dnes a Lidové noviny – shodně podotýkají, že posílená vnitrostranická pozice zřejmě povede k tomu, že se premiér bude snažit „zatápět“ svému největšímu konkurentovi Andreji Babišovi, který si to prý nenechá líbit a dá se tedy čekat tvrdý střet.

Bitevních polí se dle tisku nabízí celá řada. Ať už na poli legislativy, kde by se ČSSD mohla pokusit prosadit opatření zvyšující výdaje státu v podobě nejrůznějších dávek a úlev, což je v ostrém kontrastu s filozofií hnutí ANO či ve volební kampani před senátními a krajskými volbami, které Česko čekají za rok a půl.

Sobotka by si dle tisku měl dát pozor i na oponenty uvnitř vlastní strany. Nebezpečí hrozí údajně zejména ze strany krajských zastupitelů, kteří nemají zastoupení ve výhradně pražském předsednictvu ČSSD a mohli by tak případný neúspěch v krajských volbách 2016 dát svému předsedovi „sežrat“.

Lidové noviny rovněž poukazují na Jeronýma Tejce, jednoho z lánských „pučistů“, jehož vliv uvnitř strany by po víkendovém sjezdu mohl sílit. Sociálnědemokratický politik sice neuspěl ve volbě statutárního místopředsedy ani ve volbě řadového místopředsedy, ale podle výsledků jedné z voleb za ním údajně stojí 335 z více než 700 delegátů. Samotný Tejc hovoří o restartu politické kariéry a staronovému předsedovi již vyslal rázné varování. Tím, že Sobotka obsadil svými lidmi všechny pozice ve vedení, prý bude jakýkoli neúspěch padat na premiérovu hlavu. „Nese odpovědnost za každého z místopředsedů, kterého si prosadil. A samozřejmě jakékoliv zaváhání tohoto týmu nebo někoho z nich nemůže být přičítáno komukoliv jinému,“ prohlásil Tejc.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…