Michal Horáček po zvolení Ondráčka: Spáchali jste útok na základní morální hodnoty. Čekám už jen další devastaci slušnosti

03.03.2018 17:43

Neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček opakovaně varoval před zvolením komunisty Zdeňka Ondráčka, označovaného za „mlátičku“, do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ještě jako uchazeč o Hrad organizoval Horáček akci proti Ondráčkovu zvolení. Teď se k celé situaci vyjádřil ještě jednou.

Michal Horáček po zvolení Ondráčka: Spáchali jste útok na základní morální hodnoty. Čekám už jen další devastaci slušnosti
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček ve štábu Jiřího Drahoše

Předsedu sněmovní komise pro kontrolu GIBS se poslanci pokoušeli zvolit od prosince minulého roku. Volba tedy tak či tak ovlivnila i prezidentskou volbu. Proti zvolení Zdeňka Ondráčka, který stál v roce 1989 proti lidem toužícím po svobodě s obuškem v ruce, se nejdůrazněji postavil Michal Horáček. Apeloval na poslance, aby tohoto komunistu do čela komise nevolili. Mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby Horáček dokonce spoluorganizoval demonstraci proti Ondráčkovi.

Nakonec se však ukázalo, že apel na poslance, odkazující na Ondráčkovu minulost, neuspěl a komunista byl do čela komise zvolen, a to především hlasy KSČM, hnutí SPD Tomia Okamury a části poslanců hnutí ANO. Horáček přičítá hlavní vinu za zvolení Ondráčka právě hnutí ANO. Ačkoli se prý už od dětství snažil být optimistou, teď má v jedné věci jasno.

„Proto jsem se pokusil věřit, že výrazný vítěz parlamentních voleb odpracuje to, co mělo být a dosud nebylo odpracováno. Vždyť takovou sílu určitě lze použít k velkému prospěchu. Teď – poté, co hnutí ANO spáchalo zásadním přispěním k Ondráčkovu zvolení symbolický útok na úctu k základním morálním hodnotám – musím bohužel připustit, že k žádnému prospěchu nedojde. Že po tomhle zpupném a cynickém činu už lze očekávat jen další devastaci zbytků slušnosti a důvodů věřit v pěknou budoucnost vlastní země. Takže řeknu už jen tohle: ANO – ne,“ napsal Horáček na sociální síti facebook.

Ke zvolení Ondráčka toho ovšem napsal ještě víc. Ujistil všechny občany, že on sám nikdy nepřestane bojovat proti zlu.

„Rozdíl mezi dobrem a zlem, masarykovské ideály i étos listopadu 1989... to všechno se teď jeví jako ošoupané, nepotřebné harampádí. A co já jako člověk, který vedl ve jménu těch starých hodnot nejen prezidentskou kampaň, ale přes tři desítky let pro ně horoval ve svých knihách i písních? Měl bych si nejspíš říct: dělal jsem to zbytečně. A přesto si to neřeknu. I kdyby mělo moje úsilí oslovovat jen omezený počet lidí, anebo mluvit třeba k jiné generaci, která teprve dospěje, vytrvám. A budu se dál stavět za liberální demokracii, chválit vzdělanost, vnímat a popisovat příběhy statečných a inspirativních lidí, stavět se proti zlu. I vy prosím vytrvejte.Pokud ne, ztratíme svou zemi jako místo, kde stojí za to vychovávat děti a vůbec – žít,“ požádal své spoluobčany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…