Migrace? Podle nás! Okamura pořádně zvýšil hlas

29.09.2021 23:47

„S Green Dealem souhlasil Andrej Babiš, tady dělá hrdinu, tam nevyjednal nic,“ pustil se do premiéra Andreje Babiše v debatě lídrů kandidátek v Moravskoslezském kraji Zbyněk Stanjura (SPOLU). Přidal se k němu i šéf SPD Tomio Okamura a premiérovi vytmavil, že se zeleným plánem souhlasil a nyní vláda upírá zrak na „elektrožebračenky“, tedy přerozdělování, jelikož Evropská komise počítá s tím, že v energetické chudobě skončí miliony Čechů. Živě se debatovalo u tématu covidu-19. „Pan Okamura tu byl nejméně třikrát přichycen při lži!“ spustil krajský lídr komunistů Leo Luzar a oba se začali překřikovat. Řešila se též Česká pošta, inflace či migrace. Debatovali i Lukáš Černohorský (PirSTAN), Jiří Komárek (Přísaha), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Migrace? Podle nás! Okamura pořádně zvýšil hlas
Foto: Repro ČT24
Popisek: Debata lídrů kandidátek Moravskoslezského kraje

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Prvním tématem debaty byla Česká pošta a její případná privatizace. Moravskoslezský lídr koalice Pirátů a Starostů Lukáš Černohorský, jenž zastával mezi roky 2014 a 2016 předsednický post Pirátské strany, se věnoval zejména platovému ohodnocení zaměstnanců pošty. Požadavky zaměstnanců považuje za opodstatněné. Černohorský ukázal i na platové nerovnosti na stejných pozicích v různých krajích.

K podniku ukázal i na stížnosti, kvůli kterým má firma zablokované peníze a scházejí jí prostředky na modernizaci. Nutné podle něj bude i rozdělení, kde je hranice mezi komerční a veřejnou službou. Veřejnou část by rád zachoval.

Jednička komunistické kandidátky v kraji Leo Luzar privatizaci dopravy nad 3,5 tuny považuje za počátek likvidace státní firmy. „Sněmovna to řešit nechtěla, proto chápu demonstraci, kterou zaměstnanci udělali,“ uvedl k problému.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura s požadavky odborářů také souhlasil. „Je potřeba zlepšit pracovní podmínky, nepropouštět a management je třeba zásadně zlepšit,“ ukazoval, co je třeba zlepšit.

Kritizoval, že přestože je vládní ČSSD a její předseda Jan Hamáček proti privatizaci České pošty, ta podle něj již probíhá. „Je snaha vyvést z České pošty tržby za 2,8 miliardy – to je nákladní doprava nad 3,5 tuny – a Česká pošta přijde o auta,“ jmenoval.

Kritizoval přítomného Zaorálka, že se to děje za managementu ČSSD. „Je třeba přestat rozkrádat Českou poštu,“ uhodil. Zaorálek odmítl, že by privatizace České pošty probíhala.

Lubomír Zaorálek podotkl, že „není správně“, že je pošta ve ztrátě, zásadní však má být, aby k privatizaci nedošlo.

„Je to veřejná služba, funguje i v obcích a městečkách, kde se to z hlediska konkurenceschopnosti nevyplatí,“ uvedl.

Lídr koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji Zbyněk Stanjura podobně jako Černohorský kritizuje, že jsou zaměstanci pošty příliš vytížení. „Je nelogické, aby Česká pošta patřila pod Ministerstvo vnitra, vnitro si s tím evidentně neví rady,“ podotkl dále. Firma by podle něho jakožto státní měla jít v péči o zaměstnance příkladem. Nebránil by se ani částečné privatizaci.

Jednička kandidátky hnutí ANO Ivo Vondrák pak ještě v tématu privatizace pošty přitvrdil. Že by k privatizaci vůbec nedošlo, považuje za „naprosto korektní“.

Dalším tématem byla koronavirová epidemie. Černohorský na otázku moderátora, jaké předpisy nyní platí, podotkl, že platí ty, které ještě nestihl strhnout soud. Dodal, že jelikož se i nechal očkovat, tak se koronaviru v současné době neobává.

Podobně se do vládní politiky pustil i Okamura. „Vláda by měla přestat už s tímto pojímáním čísel… tady teď není žádná epidemie,“ kritizoval. Podle něj by „covidová hysterie měla skončit“ a opatření by se měla rozvolňovat.

Jediné, co by Okamura nyní podporoval, je ochrana ohrožených skupin, vláda pro ně podle jeho mínění „nedělala nic“. Zmínil, že by ohrožené skupiny měli kontaktovat jejich lékaři a měli by mít různé podpůrné možnosti, plošná opatření by však měla skončit.

Zdůraznil též nutnost uznávat protilátky proti covidu-19. „Nevím, proč bych se měl očkovat, když mi to lékaři nedoporučují,“ uvedl s tím, že má nyní tak vysoké množství protilátek, že podle něj není jasné, co by mu to mohlo způsobit.

Zmínil přitom i to, že podle jeho informací mělo Dánsko rozvolňovat již při nižší počtech naočkovaných než u nás, načež jej moderátor opravoval, že v důsledku rozvolnění Dánové zavedli při větších procentech naočkovaných občanů, než je u nás. Okamura se hájil, že mu informaci sdělili poradci a Dánové podle něj měli začít debatovat o rozvolnění v době, kdy u nich byla proočkovanost na nižší procentech.

Opravování Okamury následně využil lídr komunistů Luzar při debatě o dezinformacích. „Pan Okamura tu byl nejméně třikrát přichycen při lži, svedl to na svoje poradce, že mu tady připravili podklady…,“ začal, když ho Okamura uťal: „Ale to nebyla lež!“ „Neskákejte mi do řeči, pane Okamuro! Děláte to všem,“ obořil se Luzar, podotkl, že ve vysílání získává Okamura „prostor ke lži“, a oba se v tom začali překřikovat.

Okamura následně dlouze debatoval i na téma migrace, té by se prý nebránil, ale musí být z „kulturně spřízněných zemí“. „Ať mají podobnou kulturu a v moment, kdy jim pracovní povolení skončí, ať odjedou,“ uhodil.

Stanjura na to řekl, že v Moravskoslezském kraji jsou potřeba zejména pracovníci z Ukrajiny, hodilo by se prý zjednodušení byrokracie. Navázal na Okamuru s tím, že je potřeba přijímat pracovníky z kulturně spřízněných zemí. „Je to kulturně spřízněná země, ne že ne,“ řekl k Ukrajincům. Poučit bychom se prý mohli u polských sousedů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

K tématu inflace pak nejvíce živelně vystupoval ministr kultury Lubomír Zaorálek, podle něj je současná zvýšená inflace nad cílováním ČNB pouze dočasná. K rostoucím cenám energií říká, že je třeba je „regulovat“, dotace prý nejsou potřeba.

Závěrem lídr hnutí ANO Vondrák na to varoval před evropským zeleným údělem, což mu vytmavil Stanjura. „S Green Dealem souhlasil Andrej Babiš, tady dělá hrdinu, tam nevyjednal nic, nevyužil toho jako naši polští sousedé,“ pustil se do Babiše. Trh s energiemi by podle něj potřeboval především uvolnění. Ceny prý rostou kvůli politickým rozhodnutím a je potřeba podpořit jádro. Green Deal odmítl i Okamura se slovy, že Babiš s plánem souhlasí a nyní ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vymýšlí „elektrožebračenky“, jak nazval dotace pro miliony Čechů, u kterých Evropská komise předpokládá, že upadnou v energetickou chudobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…