Migrace: Šlachta vyrazil na místo činu. Co viděl, není pro Rakušana pěkné

27.09.2023 16:45 | Monitoring

„Převaděči. Lodě. Tábory.“ Lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta přináší svědectví z migrací zasažené Itálie, kam v těchto dnech vyrazil se svým týmem. V místech nejvíce postižených novou africkou migrační vlnou do Evropy mimo jiné navštívil záchytné centrum pro migranty a sešel se s lokálními představiteli. Ostrou kritikou Šlachta nešetří EU ani ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle něj předvádí „totální amatérismus“. Dlouholetý policejní důstojník zmiňuje řešení nabízené jeho hnutím.

Migrace: Šlachta vyrazil na místo činu. Co viděl, není pro Rakušana pěkné
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

Předseda mimoparlamentního opozičního hnutí Přísaha, zastupitel města Pohořelice a bývalý policista Robert Šlachta vyrazil na Apeninský poloostrov mapovat trasy probíhající migrační vlny.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
„Právě teď jsem v Itálii na pracovní cestě po migračních trasách ilegálních migrantů. A právě dnes Německo s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českem a Polskem zesílené kontroly. S Němci to dojednával Rakušan. A jak to dopadlo? Ve všem je totální chaos. Mám informace, že naši policisté doteď nevědí, v jakém režimu tyto společné kontroly budou probíhat. A to úplně opominu fakt, že tohle řešení, jak jsem už psal včera, nevyřeší vůbec nic. Pokud migrant zachycený na německé hranici prohlásí, že chce v Německu azyl, tak začne řízení tak jako tak. Vzniká tak špunt, který vytvoří tlak na Česko,“ napsal na svůj facebookový profil někdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Dlouholetý policejní důstojník má jasno v tom, jak by se krizová situace měla řešit.

„Jediným možným řešením v širším kontextu by bylo zajistit JIŽNÍ TRASU, odkud migranti přicházejí. A to je jak Itálie, kde jsme právě teď s týmem Přísahy, nebo srbsko-maďarská hranice. Jedině tak se z Česka nestane tranzitní země, kde budeme řešit velké problémy s bezpečností. Naprosto fatální je také stav Frontexu, který ani po osmi letech od první migrační vlny situaci nezvládá. My jedeme na jih Itálie zjistit, jak funguje ochrana takzvané mokré cesty a jak tam fungují instituce EU. O všem vás budu informovat,“ napsal Šlachta, který se svým hnutím v posledních parlamentních volbách těsně nedosáhl na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Šlachta v souvislosti se sílící migrační vlnou nešetří kritikou ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Rakušan a migrace. To je totální katastrofa. Před čtyřmi dny říkal, že žádné kontroly na německo-české hranici neohrozí. Teď, aby se mohlo psát, že situaci řeší, tak svolil ke společným hlídkám českých a německých policistů. Tohle řešení nebude a nemůže fungovat,“ má jasno lídr hnutí Přísaha.

„Nelegální migranti přicházejí k nám z jihu a přes nás je převaděči vozí do Německa. Takže my zašpuntujeme severozápad, ale jih hlídat nebudeme. Co se asi stane? Totální amatérismus a jen snaha Rakušana, aby Němci nesáhli k tvrdším opatřením,“ píše Šlachta ve svém dalším facebookovém příspěvku.

„Tým Přísahy vyráží dnes večer do Rakouska a následně do Itálie, kdy vám ukážeme, jak to celé skutečně probíhá. Převaděči. Lodě. Tábory. A taky ukážeme, co na to říkají místní starostové a občané. A hlavně: Přísaha tímto přináší skutečné řešení nelegální migrace na našem území, a to opřené o skutečnou zkušenost z migračních tras. I proto bude součástí našeho týmu Nikola Bartůšek, která má letité zkušenosti z migračních center v Evropě. Sledujte nás, v dalších dnech vám přineseme informace přímo z místa,“ oznámil včera opoziční politik před zahájením své zahraniční cesty.

Robert Šlachta během své cesty na jih Evropy navštívil záchytné centrum pro migranty ve městě Treviso.

Šlachta, pohořelecký zastupitel, během své návštěvy Itálie rovněž jednal s místními komunálními politiky, konkrétně se starostou města Zero Branco Lucou Durighettem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …